To je to što me zanima!

Energetski stručnjak: Danas su cijene energenata jeftinije nego što su bile prije pet godina

Tržište je pokazalo da cjenovni udar na Europsku uniju nije tako velik. Hrvatska stoji relativno dobro, imamo sreću da smo u prošlosti imali proizvodnju ugljikovodika koja je danas relativno mala, kazao je Dekanić
Vidi originalni članak

Europa se očito relativno dobro pripremila na embargo koji je donesen prije par mjeseci. Očigledno je da su se i opskrbljivači, proizvođači i trgovci i s ruske i europske strane dobro pripremili. U doba teških kriza uvijek rastu prihodi i profiti naftnih kompanija, a za koju godinu ćemo se čuditi profitima proizvođača oružja, rekao je u razgovoru za N1 energetski stručnjak Igor Dekanić.

Kazao je kako će nam mjesta za dodatni izvor nafte biti Bliski istok, Zapadna Afrika i Sjedinjene Američke države

- Danas su nafta i plin kroz trgovinu LNG-em visoko globalizirane robe koje funkcioniraju na svjetskom tržištu, i prodaju se na globaliziranim platformama. Vi kupite derivat, a ne znate otkud su došle molekule sirove nafte - rekao je pa je dodao da svrha embarga nije spriječiti dolazak ruske nafte nego poskupiti i otežati poslovanje ruskih kompanija na globalnom tržištu.

STRUJA I PLIN Andrej Plenković: Ministri analiziraju situaciju s cijenama energenata za nakon 1. travnja

Stručnjak kaže kako je stanje neizvjesno te je očekivao da će cijene energenata više porasti.

- Cijene su danas jeftinije nego prije 5 godina. Tržište je pokazalo da cjenovni udar na Europsku uniju nije tako velik. Hrvatska stoji relativno dobro, imamo sreću da smo u prošlosti imali proizvodnju ugljikovodika koja je danas relativno mala - kazao je.

S druge strane, saborski zastupnik Zvonimir Troskot kazao je za N1 da Europu čeka recesija.

- Ne mislim da će se stvarno nešto promijeniti jer na košaricu dobara dosta utječu energenti. Ako se nastavi ovako hladan period, to će se osjetiti na našim računima. HEP je ispucao svaki mogući alat da se pomogne građanima. Za Europu je ovo dosta zahtjevan period. Cijene će još uvijek rasti. Recesija u Europi je već prisutna, ljudi gube svoje poslove. U tom smislu je 2023. izrazito izazovna, a mi nismo koristili novac iz EU-a - rekao je Troskok.

Idi na 24sata

Komentari 10

  • max2017 10.02.2023.

    ne razumijem o kojem"zastopljenju" govore klimatolozi, a isto tako ni kako su cijene goriva 40% veće uz niže cijene na tržištu?? Matematika je postala (s)klizna nauka............poput emisije po vašim željama ,tj političkim.......

  • ivokap 09.02.2023.

    Zasto se brisu komentar, Nikola ne veijedaju niti imaju ruznih rijeci?

  • i.hun 09.02.2023.

    Ali dok dođe do maloprodaje i svi zarade, posebno država, cijene nikada veće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare