To je to što me zanima!

EP objavio projekcije: HDZ-u se predviđa 5, SDP-u 3 mandata

Na razini cijele EU, Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D)
Vidi originalni članak

Europski parlament objavio je projekcije novog saziva. Temelje se na ispitivanjima javnost mnijenja do 15. travnja u 28 država članica. 

Podaci su usklađeni sa sudjelovanjem Velike Britanije na izborima za Europski parlament krajem svibnja. Hrvatska, prema tome, i dalje ima 11, a ne 12 eurozastupnika. 

Prema anketi, najviše glasova dobiva HDZ - oko 34 posto što je pet zastupnika. SDP dobiva 21 posto glasova što je tri zastupnika dok su Živi zid i Amsterdamska koalicija gotovo izjednačeni - 10,6 odnosno 10,5 posto. Oni bi mogli osvojiti po jedna mandat, jednako kao i Most koji ima podršku 7,7 posto birača. 

Nešto više od 5 posto glasova dobivaju Neovisni za Hrvatsku, Hrast i START, ali, prema istraživanju, oni neće imati zastupnike u EP.

Na razini cijele EU, Europska pučka stranka (EPP) i dalje bi bila najjača grupacija sa 180 zastupnika, što je ipak značajno manje od sadašnjih 217. Drugi bi bili Socijalisti i demokrati (S&D) sa 149 zastupnika, također značajan pad u odnosu na sadašnjih 186, piše N1.

Treća skupina bili bi liberali (ALDE) sa 76 zastupnika, šest više nego ih imaju u ovom sazivu. Slijedi skupina Konzervativci i reformisti koji bi imali 66 parlamentaraca, 10 manje nego trenutno.

Veliki rast imala bi krajnje desna skupina ENF (Europa nacija i sloboda) koja bi sa sadašnjih 37 narasla na 62 zastupnika i postala peta politička snaga u Europi.

Idi na 24sata

Komentari 27

  • intellectus 19.04.2019.

    Mišljenja sam da su sve ove prognoze, posebno hrvatske, kao i često dosada, bile pucanj u prazno. Slažem se sa mišljenjem kako će izlaznost biti bitan faktor podjele zastupničkih mjesta. Neki već sada sumnjaju u „svoje“ u inertnost svog glasačkog tijela i već vide u tome i neuspjeh. Osobno sam mišljenja da će izlaznost biti mala, no u tome je i šansa malih da nešto ulove, primjerice, ako izlaznost bude manja nego 2014-te, onda su i gubici „velikih“ veći i njihova uspješnost odgovarajuće manja. Mene osobno interesira kako će Hdz doći do 5 ili čak 6 zastupnika ili Sdp do 3? Ne vjerujem da će ovdje odlučujuća biti partijska pripadnost, prije je za očekivati da će se borba voditi na osobnoj razini u kvaliteti zastupnika. Tako bi trebalo biti, ali u Hrvatskoj se puno toga događalo pa će vjerojatno i ovaj put. Moje viđenje je da ŽZ, ona koalicija sa gospođom Mrak, neki pametni i slični teško mogu polučiti neki značajniji rezultat, kvalitet kandidata je porazan. Prije očekujem uspjeh od nekog slobodnog strijelca i od Mosta, Sdp-a i Hdz-a. Mislim da će koka tamo snijeti uskrsna jaja.

  • 19.04.2019.

    Sve se vrti oko stranaka. Vlast, zapošljavanje,... i sve je daleko od struke i života.

  • 18.04.2019.

    Stvarno smo glup narod.

Komentiraj...
Vidi sve komentare