To je to što me zanima!

Erdogan: Ne odustajemo od dogovora s Rusima oko S-400

Napomenuo je kako je Turska otvorena za kupnju Patriot sustava od SAD-a sve dok bi taj dogovor bio u turskim interesima, no dodao je kako i dalje postoje problemi oko dostave i proizvodnje
Vidi originalni članak

Turska neće odustati od dogovora o kupnji raketnog sustava S-400 od Rusije, rekao je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u subotu, dan nakon neformalnog roka koji je Turskoj dao Washington da odgovori na američku protuponudu.

Članica NATO saveza, Turska opetovano ponavlja svoju privrženost kupnji ruskog sustava raketne obrane, unatoč upozorenjima iz Sjevernoatlantskog saveza da se S-400 ne može prilagoditi NATO-ovim obrambenim sustavima.

ISTRAGA UN-A: 'Prema dokazima Kashoggija su ubili saudijski dužnosnici'

Američki dužnosnici postavili su neformalan rok 15. veljače za Ankaru da odgovori na američku ponudu te su poručili da će Washington, ako Turska nastavi s kupnjom sustava S-400, povući svoju ponudu o prodaji 3,5 milijarde dolara vrijednog raketnog sustava Patriot.

Naglasili su također kako će Turska onda imati problema i pri kupnji Lockheed Martinovih F-35 borbenih višenamjenskih zrakoplova te da će SAD možda Turskoj nametnuti i sankcije.

ERDOGAN: "Mislimo da se mirno mogu riješiti svi problemi s Grčkom"

Međutim, Erdogan je naglasio da će Turska nastaviti s kupnjom sustava S-400. Rekao je to nakon trilateralnog sastanka Rusije, Irana i Turske na temu rata u Siriji, a koji se održao u ruskom crnomorskom gradu Sočiju.

- Dogovorili smo kupnju S-400 s Rusima, stoga odustajanje ne dolazi u obzir. To je gotova stvar - rekao je Erdogan.

Napomenuo je kako je Turska otvorena za kupnju Patriot sustava od SAD-a sve dok bi taj dogovor bio u turskim interesima, no dodao je kako i dalje postoje problemi oko dostave i proizvodnje, a o kojima i dalje raspravljaju s Washingtonom.

"ISPUNITE OBEĆANJE ZA PAR MJESECI" Erdogan želi sigurnosnu zonu na granici sa Sirijom, i to brzo

Službena ponuda za kupnju Patriot sustava istječe krajem ožujka, rekli su američki dužnosnici za Reuters, nakon čega bi se morala dati nova ponuda.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 16.02.2019.

    Ha ha što god da zatucani Rusi proizvode opet ima budala da im vjeruju iako se je uvijek pokazalo da su Rusi tehnološki zaostali za Europom i SADeom najmanje 40 godina

  • opančar 16.02.2019.

    erdogan bar ima svoje ja, u odnosu na hr političare, trebali bi i naši obajavit briselu da ćemo kupiti s27 avione od rusa, dali bi nam ameri odmah f16 i to nove u pol cijene, treba znat s lopovima trgovat.

  • Vihor🐎 16.02.2019.

    Očekujem od strane američke diplomacije i američkog predsjednika veliki pritisak na Tursku. Iskreno se nadam da će Turska izdržati. Vjerujem da će Erdogan uspjeti prevladati sve američke pritiske jer je vrlo sposoban predsjednik.

Komentiraj...
Vidi sve komentare