To je to što me zanima!

Erdogan prijeti medijima ako objave 'štetni' sadržaj: Moramo zaštititi našu nacionalnu kulturu

Turski predsjednik zaprijetio je turskim medijima odmazdom ako budu objavljivali sadržaj kojim se narušavaju temeljne vrijednosti zemlje, u potezu koji bi mogao biti uvod jačanja cenzure u tom sektoru
Vidi originalni članak

U obavijesti objavljenoj u Službenom glasniku, Tayyip Erdogan navodi da su te mjere potrebne kako bi se zaštitila turska "nacionalna kultura" i spriječio "štetni utjecaj na razvoj djece kao rezultat izloženosti štetnom sadržaju na svim pisanim, verbalnim i vizualnim medijima".

Erdogan nije precizirao što bi to bio štetan sadržaj, ali je naveo da će se poduzeti pravne mjere protiv "otvorenih ili prikrivenih aktivnosti kroz medije s ciljem potkopavanja naših nacionalnih i moralnih vrijednosti te narušavanja naše obiteljske i društvene strukture".

Erdogan je na vlasti gotovo 20 godina i često je kritizirao medijski sadržaj koji nije u skladu s konzervativnim islamskim vrijednostima koje zastupa njegova stranka AK. Turska proteklih godina jača nadzor nad medijima, otprilike 90 posto najvećih medija sada je u državnom vlasništvu ili u vlasništvu osoba bliskih vladi.

KAZNA ZATVORA? Turska novinarka uhićena zbog vrijeđanja predsjednika

Njegovi zapadni saveznici i kritičari tvrde da je Erdogan iskoristio neuspješan pokušaj državnog udara 2016. da uguši neistomišljenike i sroza socijalna prava i toleranciju. Vlada to poriče i objašnjava da su mjere potrebne zbog ozbiljnosti prijetnji s kojima se Turska suočava te da je vraćena sloboda vjeroispovijesti u nekoć snažnoj sekularnoj republici.

Nadzornik radija i televizije RTUK ima sveobuhvatan nadzor nad online sadržajem i može ga ukloniti. Kaznio je televizijske postaje zbog snimki koje, kako tvrdi, krše turske vrijednosti, poput glazbenih spotova koje je označio kao "erotske", sadržaja s LGBTQ referencom ili sadržaja namijenjenih vrijeđanju predsjednika.

KUPOVNA MOĆ PADA Turci šokirani: Skočile cijene energije prvoga dana 2022.

Deseci tisuća su procesuirani prema potonjem zakonu, uključujući Sedef Kabas, poznatu novinarku koja je u zatvoru od prošlog tjedna i čeka suđenje nakon što je na Twitteru objavila poslovicu o Erdoganovoj palači i ponovila je na oporbenom televizijskom kanalu.

Idi na 24sata

Komentari 9

  • dahvaul 31.01.2022.

    Nažalost povijest je pokazala da jedino neka država ide dalje ako ima pojedinca na čelu.Demokracija je najveća obmana u politici ili liberalizam .Treba samo pogledati te države kaj svi vladaju a u stvari niko ne vlada,glasanja, preglasavanja ,opstruiranja.Dok se neka odluka donese debelo prekasno.Kaj se dešava sa liberalnim skandinavskim državama,migranti im već preuzeli dijelove grada gube na svim poljima jer se nemreju dogovoriti.

  • prokurator 29.01.2022.

    ista priča kao i putin.. svako malo neki novinar nastrada u naletu auta itd...

  • 29.01.2022.

    Ovome su žene drugotne kao i našim popovima, a demokraciji i slobodi medija, nema ni traga

Komentiraj...
Vidi sve komentare