News

Komentari 4

Biti dio sedme sile nikad nije bilo teže! 488 novinara je u zatvoru jer su radili svoj posao

Biti dio sedme sile nikad nije bilo teže! 488 novinara je u zatvoru jer su radili svoj posao

U Mjanmaru, gdje je vojska preuzela vlast pučem 1. veljače 2021., trenutno su u zatvoru 53 novinara. Prije godinu dana bila su samo dva

Reporteri bez granica (RSF) nikada nisu izbrojali toliko zatvorenih novinara diljem svijeta kao ove godine, a glavni krivci su vlade u Bjelorusiji, Mjanmaru i Kini, objavljeno je u četvrtak u izvješću koje naglašava da je s druge strane broj poginulih u padu.

"Nikad od pokretanja godišnjeg izvješća Reportera bez granica 1995. broj zatvorenih novinara nije bio tako visok", naglasila je u priopćenju ta nevladina organizacija za obranu slobode medija.

To je povećanje od 20 posto u odnosu prema prijašnjoj godini, navodi organizacija u svom godišnjem izvješću.

Na dan 1. prosinca, ukupno je 488 medijskih djelatnika u zatvoru samo zato što su radili svoj posao, navodi RSF.

"Taj izniman porast proizvoljnog pritvaranja uglavnom se može pripisati trima zemljama čije su vlade ravnodušne prema čežnji svojih građana za demokracijom", napisali su autori izvješća.

U Mjanmaru, gdje je vojska preuzela vlast pučem 1. veljače 2021., trenutno su u zatvoru 53 novinara. Prije godinu dana bila su samo dva.

U Bjelorusiji, gdje je predsjednik Aleksandar Lukašenko pobijedio na kontroverznim reizborima u kolovozu 2020., 32 novinara su sada iza rešetaka, u odnosu na sedam prije godinu dana.

Sve veća kontrola Kine nad Hong Kongom također je pridonijela pogoršanju situacije: ondje je zakon o nacionalnoj sigurnosti korišten kao izgovor za pritvor trenutno najmanje 10 novinara.

Prije toga, Hong Kong je zahvaljujući svom posebnom statusu bio regionalni model za poštivanje slobode medija.

S druge strane, u prošloj godini ubijeno je 46 novinara, što je najmanje u posljednjih dvadeset godina.

"Taj trend smanjivanja, koji je naglašen od 2016., može se prije svega pripisati razvoju regionalnih sukoba (Sirija, Irak, Jemen) i stabilizaciji na bojišnicama nakon 2012. i 2016, koje su bile posebno smrtonosne", naglašava RSF.

Većina poginulih nije stradala u sukobima već je "naciljana i eliminirana", dodaje organizacija.

Meksiko i Afganistan i ove su godine dvije najopasnije zemlje za novinare, gdje ih je ubijeno sedam, odnosno šest, potom Jemen i Indija.

 

Najčitaniji članci