To je to što me zanima!

Erdoganov ured: Turski lider nije nikada hvalio Hitlerov stil

Mediji su pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi, tvrdi ured predsjednika
Vidi originalni članak

 Ured turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana objavio je u petak da su mediji pogrešno interpretirali predsjednikovu izjavu o Hitlerovoj Njemačkoj kao učinkovitom predsjedničkom sustavu u unitarnoj državi.

Ured je reagirao na lavinu kritika u Turskoj i inozemstvu koju je Erdogan izazvao u četvrtak kada je pri povratku iz Saudijske Arabije na pitanje je li u Turskoj moguć izvršni predsjednički sustav, a da se istodobno zadrži unitarna struktura države, odgovorio: "Već postoje primjeri u svijetu. Vidite to u Hitlerovoj Njemačkoj". 

Erdogan, koji više od desetljeća kreira tursku politiku, želi da predsjednik dobije izvršne ovlasti kako bi se uspostavio predsjednički sustav .

"Neprihvatljivo" je predsjednikove izjave uzimati kao "pozitivno referiranje na Hitlerovu Njemačku", objavio je ured u petak i podsjetio na Erdoganove ranije osude holokausta i antisemitizma. 

Erdogan je samo htio reći da predsjednički sustav može postojati u unitarnoj državi s jakom centraliziranom vladom i u državi s federalnim uređenjem, navodi ured.

"Ako se sustav zlorabi može voditi lošem upravljanju i posljedica je katastrofa kakva je bila Hitlerova Njemačka... Važno je nastaviti pošteno upravljanje koje služi naciji", navodi se u izjavi koju je prenio dnevnik Zaman. 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • patagonija1 02.01.2016.

    lupi pa ostane ziv. tko tom tipu jos vjeruje ?

  • Gvendalina- RUža 02.01.2016.

    Što je falilo njegovom stilu? Bar je reda napravio...

  • 7vuk777 02.01.2016.

    pa taj turčin i izgledom lići na hitlera,a ponašanjem je orginalna kopija

Komentiraj...
Vidi sve komentare