To je to što me zanima!

Erlić: 'Iz nove financijske perspektive ove godine objavljeno već 15 poziva'

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon užeg kabimeta Vlade, Erlić je poručio da su započete sve aktivnosti na potrošnji sredstava iz nove financijske omotnice 2021. - 2027.
Vidi originalni članak

Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić izjavio je srijedu da ne stoji informacija objavljena u medijima da nije raspisan još niti jedan natječaj u okviru financijske omotnice za razdoblje 2021. -2027., istaknuvši da je dosad objavljeno 15 poziva.

Jutarnji list objavio je danas, pozivajući se na izvore iz Bruxellesa, da je Hrvatska, uz Sloveniju, trenutno jedina u Uniji koja dosad nije raspisala niti jedan natječaj za novo programsko razdoblje, a da u Europskoj komisiji pritom za to ne mogu pronaći nikakvo obrazloženje.

RAZGOVARAO SA ŽUPANOM Erlić u Koprivnici: Posljednjih godina realiziran niz projekata vrijednih 470 milijuna eura

Na konferenciji za medije u Banskim dvorima nakon užeg kabimeta Vlade, Erlić je poručio da su započete sve aktivnosti na potrošnji sredstava iz nove financijske omotnice 2021. - 2027., istaknuvši da nije točno da se nisu raspisali pozivi iz te nove omotnice.

"Raspisano je 15 poziva iz različitih programa iz omotnice 2021.- 2027., kao što su Učinkoviti ljudski potencijali, nekoliko je programa iz fondova koji se financiraju u okviru Ministarstva unutarnjih poslova, zatim Ministarstva poljoprivrede te drugih ministarstava koja su raspisala te pozive", ustvrdio je Erlić, dodavši da se Hrvatska trenutno nalazi u plusu od 11,9 milijardi eura kada je riječ o razlici između dobivenih i sredstava uplaćenih u europski proračun.

Izvijestio je da trenutno nisu raspisani pozivi samo iz programa Konkurentnost i kohezija i Integriranog teritorijalnog programa, koji prate velika infrastrukturna ulaganja i koji su u nadležnosti njegovog ministarstva, no i poručivši da se iz tih programa do kraja godine očekuje raspisivanje 15 natječaja, a iduće godine još cijeli niz.

SNAŽNO PODUPIRE RAZVOJ Erlić na Pagu: Ulaganja u otoke u proteklim godinama rekordna

Stoga, dinamika ubrzava i predstoji intenzivno razdoblje u kojem se očekuju velike investicije u javnom i privatnom sektoru pogonjene europskim fondovima, rekao je Erlić.

Još se troše sredstva iz omotnice 2014. - 2020. 

Napomenuo je i da se Hrvatska još nalazi u fazi trošenja sredstava iz financijske perspektive 2014. - 2020., koja završava krajem ove godine.

TAD JE BIO DRŽAVNI TAJNIK Ministar Erlić jurio je 95 km/h u naseljenom mjestu. Žalio se. Kazna je manja od minimalne

Ta financijska omotnica je vrijedna 11,3 milijarde eura, a prema zadnjim izvješćima Hrvatska se nalazi na devetom mjestu od članica EU-a po isplatama sredstava, s trenutno premašenih deset milijardi eura.

"Potrošit ćemo sva sredstva koja su Hrvatskoj stavljena na raspolaganje u prvoj omotnici", poručio je Erlić.

Do kraja lipnja ove godine trošila su se i sredstva iz europskog Fonda solidarnosti za obnovu od potresa, i to vrlo uspješno, jer su sva potrošena, a tu je i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) kojim Hrvatska na raspolaganju ima bespovratnih 5,5 milijardi eura, a treća je u EU po visini dosad uplaćenih sredstava, koja dosežu više od 2,2 milijarde eura, naveo je ministar.

Izvijestio je da se u Vladi na posebnom sastanku danas radilo i na pripremi stajališta RH o reviziji Višegodišnjeg financijskog okvira na razini EU-a.

Naime, zemlje korisnice kohezijskih sredstava žele zadržati omotnice na ranije dogovorenim razinama, što podupire i Hrvatska. Međutim, tu su i nove okolnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu, koja će zasigurno zahtijevati određena proračunska izdvajanja EU-a, što Hrvatska također podržava, rekao je Erlić, dodajući i da se pred EU-om nalazi i izazov migracija.

Kada je riječ o novim sredstvima, ministrica poljoprivrede Marija Vučković izvijestila je da je putem nacionalnog strateškog plana poljoprivrede ove godine objavljeno tri natječaja, a još ih je osam u planu.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ivokap 11.10.2023.

    Jako interesantno, ove teme nisu interesantne Hrvatima, niti jedan komentar pa ni sevndvičara, ni pljuvača nema, vjerojantno će doći "ludi Zpoka" pa će vam on docirati, "sjećanja jednog klošara", to su teme kojima on itekako barata. Napušeni gdje si bre, Dodik te traži!

Komentiraj...
Vidi sve komentare