To je to što me zanima!

'Eruptivni požar je jedini uzrok smrti vatrogasaca na Kornatu'

Otac stradaloga vatrogasca Igor Marinović kaže da ima saznanja da su mrtva tijela bila u Zemuniku na pranju te vraćena na Kornat, kako bi se uklonili tragovi kerozina
Vidi originalni članak

Svjedočenjem četvoro vještaka iz Centra za kriminalistička vještačenja MUP-a Ivan Vučetić u Zagrebu, u srijedu je nastavljeno suđenje Draženu Slavici za Kornatsku tragediju. Iako se njihova vještačenja ni u jednom dijelu nisu odnosila na optužbe koje se Slavici stavljaju na teret, sud je ipak prihvatio zahtjev obitelji stradalih vatrogasaca i ispitao vještake. 

Ivana Bačić i Renato Pačelat višekratno su odgovarali kako na mjestu tragedije nije bilo nikakvih drugih tragova lakozapaljivih tekućina osim najobičnijega motornoga benzina. 

- Kategorički tvrdim da na opožarenom području nije bilo tragova kerozina ili aviobenzina. Tragovi čestica motornoga benzina potječu iz kanistra u kojemu su vatrogasci nosili benzin za crpku za vodu - rekla je vještakinja Bačić. Dodala je kako su se tragovi benzinskih čestica našli na čitavom opožarenom prostoru tako što su ih obućom prenijeli spasioci i drugi koji su bili na mjestu nesreće nakon akcije spašavanja. 

- Stradali vatrogasci niti su bili zaliveni benzinom niti u dugotrajnom kontaktu s benzinom. Tragovi benzina na njihovoj odjeći mogli su se naći zbog načina skladištenja opreme ili tijekom pretakanja goriva u kanistar - odgovorila je vještakinja na sumnje odakle benzin na dijelu opreme. 

Na to je prigovorio otac stradaloga vatrogasca Igor Marinović koji, kako kaže, ima saznanja da su tijela poginulih vatrogasaca bila u Zemuniku na pranju te potom vraćena na Kornat, kako bi se uklonili tragovi kerozina. 

Vještak Davor Belak u svom je vještačkom iskazu govorio o načinu i brzini širenja požara te efektu "eruptivnoga požara" za koji smatra da je jedini uzrok tragedije. Međutim, treba reći kako je on vještački nalaz sačinio temeljem službenih bilješki iz spisa, a tek je naknadno je bio na mjestu tragedije. Među podacima koje je koristio bile su i dvije SMS poruke dvojice stradalih vatrogasaca. Stigla je najprije poruka da su opkoljeni vatrom, a minutu poslije s drugoga broja kako su izgorjeli. Nije isključio mogućnost da je brzina širenja vatre u tom trenutku bila i do 140 km/h. 

Igor Marinović prigovorio je i njegovom iskazu, posebnu u dijelu u kojem opisuje kretanje vatrogasaca i vatrene linije. 

Nalaz vještaka Belaka, smatraju obitelji oštećenih, u bitnome se razlikuje od multidisciplinarnoga vještačenja sedmorice vještaka, koji ne spominju eruptivni požar.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • zdrawe 24.05.2012.

    opaa.. zabava pocinje ispocetka,, po starom..zbilja "divno"..

  • Velečasni 1 23.05.2012.

    Stvar je vrlo,vrlo jednostavna toliko jednostavna da se jednostavno ne smije izreći.Tamo nema što gorjeti,a gorilo je.Što je to? To je propuštajući tank helikoptera čija je elisa napravila aerosol gurajući ga prema zemlji,gdje je u dodiru sa vatrom nastalo ono što oni zovu "eruptivni požar".Vještaci lupaju gluposti po zapovijedi.Jedini krivac je vojska koja je poslala neispravni helikopter u akciju.Isti taj helikopter je prouzročio požar.Ajmo,vojsko-priznanje.Što se čeka?Netko bi mogao letjeti? Pa neka leti.Da ne zaboravim:-kada su doveli ranjene i mrtve u bolnicu sve je smrdilo na gorivo.Vještaci,vještaci...ne mislite valjda da je kanister mišele od 5-10 litara toliko mogao zapaliti?

  • laky145 23.05.2012.

    pitajte ove iz eu ili nato_a.mozebit da oni daju svoju teoriju.za eruptivni pozar treba malo vise cimbenika od trave i vjetra.

Komentiraj...
Vidi sve komentare