To je to što me zanima!

'Eruptivni požar na Kornatima je bio koban za vatrogasce'

Diplomirani inženjer kemijske tehnologije Slobodan Kocijan objasnio je na sudu kako su nehomogena plinska smjesa i eruptivni požar rijetke prirodne pojave
Vidi originalni članak

Vatrogasci na Kornatima stradali su uslijed dviju rijetkih prirodnih pojava, sagorijevanja nehomogene plinske smjese i eruptivnoga požara, sažetak je multidisciplinarnoga vještačenja sedmero stručnjaka, koji su na njegovoj izradi radili osam mjeseci. Na Županijskom sudu u Zadru je u srijedu svjedočio prvi iz stručnog tima diplomirani inženjer kemijske tehnologije Slobodan Kocijan, koji je pojasnio nastanak nehomogene plinske smjese i eruptivnoga požara. Rekao je kako su to rijetke prirodne pojave, koje prije stradavanja vatrogasaca na Kornatima nisu zabilježene u Hrvatskoj. 

- Rijetke su i u svijetu, znamo za slučaj u Australiji i na Korzici, gdje su na isti način stradala poginula dvojica vatrogasaca, a još šestorica teško opečena - rekao je Kocijan. Dodao je kako se u kotlini gdje su stradali vatrogasci najprije stvorio virtualni dimni strop, a ispod njega se akumulirala nehomogena plinska smjesa koja se zapalila. 

– Taj plameni mlaz prešao je preko vatrogasaca u samo desetak sekundi brzinom od 40 m/s. Naše su procjene da je njegova temperatura bila između 1200 i 1800 stupnjeva - pojasnio je Kocijan. To je zapalilo odjeću vatrogasaca koji su ostali ležati na tlu, a ubrzo je preko njih prošao i eruptivni požar, koji je zapalio travu koja nije izgorjela u sagorijevanju plinske smjese. Takve prirodne fenomene nije moguće predvidjeti, potvrdio je vještak. Jedini je specijalnu i teško zapaljivu odoru nosio preživjeli Frane Lučić, koja može izdržati i do 700 stupnjeva a da se ne zapali. 

– Kod takve odjeće znatno su blaže opekline - rekao je vještak.  Na pitanje branitelja Dražena Slavice, odvjetnika Čede Prodanovića, jesu li vatrogasci možda stradali od fosforne bombe ili kerozina, vještak je odgovorio niječno. U sudnici je prikazana i trodimenzionalna animacija kretanja vatrogasaca od izlaska iz helikoptera do približavanja vatre. To su učinili na temelju raspoloživih informacija i fotografija iz aparata pokojnoga Ivice Crvelina. Posljednja je snimljena u 14.55 sati. Temeljem toga, vještaci su zaključili da su vatrogasci stradali najranije između 14.57 i 15.08 sati. Kocijan je dopustio mogućnost da je to bilo i poslije 15.21 sati kada je Ante Juričev Mikulin nazvao oca i rekao mu da će svi izgorjeti. 

Idi na 24sata

Komentari 50

  • lijač 04.10.2012.

    ovi stručnjaci me sve više fasciniraju s svojim tezama zar nas smatraju stvarni toliko glupima ....

  • pijevac 04.10.2012.

    eruptivni požar...rasplamsalo se kamenje..?

  • MALA RAJA 04.10.2012.

    ,,,zašto niste pustili sa sve izgori i tako je samo trava i kamen!! Šta je to bilo vrijedno ovih žrtava!???

Komentiraj...
Vidi sve komentare