To je to što me zanima!

EU: Rusija je izvela kibernetički napad sat vremena prije samog početka invazije na Ukrajinu

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Ovaj kibernetički napad imao je znatan utjecaj, uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji javnih tijela, poduzeća i pojedinaca u Ukrajini, navodi Borrell
Vidi originalni članak

Europska unija u utorak je optužila Rusiju da je izvela kibernetički napad na Ukrajinu, sat vremena prije početka ruske invazije na tu zemlju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

“Kibernetički napad se dogodio sat vremena prije ruske ničim izazvane i neopravdane invazije na Ukrajinu, 24. veljače 2022. godine, čime je olakšana vojna agresija”, kaže se izjavi koju je u ime 27 država članica dao visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell.

“Ovaj kibernetički napad imao je znatan utjecaj, uzrokujući neselektivne prekide u komunikaciji javnih tijela, poduzeća i pojedinaca u Ukrajini, a zahvatio je i nekoliko država članica EU-a”, kaže se u izjavi.

Borrell je na konferenciji za novinare rekao da je ovo prvi put da EU otvoreno optužuje ruske vlasti za kibernetički napad.

POSJETI UKRAJINI Šefovi njemačke i nizozemske diplomacije posjetili Buču i Irpin

Dosad je EU uvijek govorio da su kibernetički napadi dolazili iz Rusije, nikad ih ne pripisujući ruskim vlastima.

“Ovaj put možemo ga pripisati ruskoj vladi”, rekao je Borrell.

U zajedničkoj izjavi se kaže da EU u tijesnoj suradnji sa svojim partnerima namjerava donijeti nove mjere kako bi spriječio, obeshrabrio i odvratio Rusiju od takvog zlonamjernog ponašanja u kibernetičkom prostoru.

Također se kaže da će EU nastaviti pružati političku, financijsku i materijalnu pomoć u koordinaciji s Ukrajinom radi jačanja njezine otpornosti na kibernetičke napade.

UTJECAJ RUSIJE NA GOSPODARSTVO EBRD: Nagla obustava isporuka ruskog plina teško bi pogodila gospodarstva u nastajanju

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ooo7papaja 11.05.2022.

    Optužili ih da su izveli kibernetički napad? Pa ako su izveli napad kopnenom vojskom pa valjda se prije tog napada izvodi napad na komunikacije i obavještajne centre? To valjda spada u osnove ratovanja? Razrušili pola Ukrajine i sad je sporan hakerski napad?

  • dudina 10.05.2022.

    Kako to?? Nisu li Rusi zaostali sa tehnologijom,pijanci,neznalice.....???

  • IPswič 10.05.2022.

    ničim izazvane ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare