To je to što me zanima!

Europa mora organizirati svoju sigurnost, neovisno o SAD-u

Mi moramo preuzeti odgovornost i jamčiti europsku sigurnost, a time i suverenitet, rekao je francuski predsjednik koji kaže da će sljedećih mjeseci iznijeti svoj plan o jačanju sigurnosti
Vidi originalni članak

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u ponedjeljak da će "sljedećih mjeseci" iznijeti prijedlog o jačanju europske sigurnosti, ocijenivši da se ona više ne može oslanjati samo na Sjedinjene Države.

"Europa više ne može povjeravati svoju sigurnost samo SAD-u. Mi moramo preuzeti odgovornost i jamčiti europsku sigurnost, a time i suverenitet", rekao je.

"Moramo izvući pouke iz završetka hladnog rata", dodao je, rekavši da želi potaknuti "sveobuhvatno promišljanje o tim temama sa svim europskim partnerima, pa i s Rusijom".

Po njegovu mišljenju, "bitan pomak prema rješavanju ukrajinske krize i poštovanje okvira OESS-a (Organizacija za europsku sigurnost i suradnju) bit će, svakako, preduvjet za stvarni napredak s Moskvom".

"No to nas ne smije priječiti da već sad surađujemo u Europi i u tome računam na vas", rekao je u govoru pred 250 veleposlanika.

Po njegovoj ocjeni, premda "savezi i danas imaju svoju svrhu, (...) ravnoteže, a nerijetko i automatizme na kojima su počivali, treba preispitati".

Kako bi "preispitao europsku strukturu obrane i sigurnosti", Macron će pokrenuti "obnovljeni dijalog o informatičkoj sigurnosti, o kemijskom i konvencionalnom oružju, teritorijalnim sukobima, sigurnosti u svemiru i zaštiti polarnih područja, napose s Rusijom".

Idi na 24sata

Komentari 38

  • intellectus 29.08.2018.

    Baš njih briga za ostalu Europu, oni trebaju EU po svojoj mjeri. Francuzi vojno, a Nijemci privredno jaču. Francuzi bi rado više sredstava za "europsku vojsku", a Nijemci više "ingenieura i doktora" za svoju privredu.

  • jo2hn8ny 27.08.2018.

    Slažem se s njim i zato neka EU pošalje svoje policajce ili vojnike na granicu s Federacijom BiH i Srbijom da čuvaju EU od "migranata".

  • Fahri Musliu Junior 27.08.2018.

    Izgleda da je i ovaj Putinov pijun.

Komentiraj...
Vidi sve komentare