To je to što me zanima!

Europa paralizirana: Pepeo iz vulkana odgodio letove

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Oblak pepela iz islandskog vulkana nadvio se nad zračni prostor sjeverne Europe. Zbog pepela je također otkazan let iz Pule prema Londonu
Vidi originalni članak

Britanske zračne luke od četvrtka ujutro su zatvorene jer se golemi oblak pepela iz islandskog vulkana nadvio nad njima. Zatvorene su tako luke u Aberdeenu, Edinburghu, Glasgowu i Newcastleu. Otkazano je na stotine letova sa Heathrowa, Gatwicka, Stansteda, Manchestera, Lutona i Birminghama. Osim u Britaniji oblak je pogodio zračni promet u Norveškoj, Švedskoj, Finskoj i Danskoj. Erupcija ispod ledenjaka Eyjafjallajokulla, deset puta je snažnija od one koja je u ožujku izbila u blizini i ne pokazuje znakove smirivanja nakon više od 24 sata aktivnosti. Ipak, neće biti lave jer je riječ o eksplozivnoj erupciji, rekao je stručnjak Armannn Hoskuldsson. Tisuće hektara zemlje istočno od vulkana pokrivene su debelim slojem pepela, a oblak pepela zaklonio je sunce na nekim područjima južne obale Islanda.

OTKAZALI LET IZ PULE U LONDON I IZ ZAGREBA ZA LUTON
Putnici koji su u četvrtak trebali poletjeti Ryanairovim zrakoplovom iz Pule prema Londonu ostali su 'zatočeni' u zračnoj luci. Zrakoplov tipa Boeing 737-800 trebao je poletjeti u 11:05 sati po lokalnom vremenu s ukupno 139 putnika i šest članova posade. Prema podacima od strane posade očekuje se da bi zrakoplov mogao ostati na pulskoj zračnoj luci do petka.
- Tu sam na godišnjem odmoru s dečkom i kćerkom i u petak sam trebala već biti na poslu. Drago mi je što ipak nismo poletjeli jer je na tlu sigurnije. Nadam se da će poslodavac imati razumijevanja i da u ova teška vremena neću dobiti otkaz. Idemo pronaći smještaj u jednom od pulskih hotela - rekla je Britanka Joanne Fernandez. Zračna luka Zagreb također je otkazala let kompanije Wizzair, čiji je avion trebao sletjeti na britanski Luton. Taj isti avion stigao je u Zagreb u 11.20 sati, ali je let za nazad u 11.45 već bio nemoguć. Koordinator službe prometa, Denis Pandaković kaže da još ne zna kada će se zračni promet u normalizirati, te da nemamo iskustava s takvim situacijama. Otkazali su i letove za London i Bruxelles, a oko 50 putnika su smjestili u hotel. Još se ne zna da li će s Plesa u petak poletjeti avioni za Frankfurt, München i London. Putnici će dodatne informacije dobiti u petak u sedam sati.

OBLAK SE PROŠIRIO NA ZRAČNI PROSTOR NJEMAČKE
Bild prenosi kako se oblak pepela proširio i na zračni prostor Njemačke. Zbog oblaka visokog šest kilometara zatvorit će se neke njemačke zračne luke jer avioni ne mogu slijetati. Očekuje se da će do kraja dana problema imati i zračna luka u Kopenhagenu jer zrakoplovi neće moći slijetati ni odlaziti iz luke. Glasnogovornik pariške zračne luke Charles de Gaulle rekao je kako će aerodrom do daljnjega ostati otvoren. Iz Švedske su najavili da će od 22 sata zatvoriti svoj čitavi zračni prostor zbog opasnosti od oblaka.

OBLAK BI MOGAO OSTATI PAR DANA
Meteorolozi su zabrinuti da bi se oblak pepela mogao razići tek za nekoliko dana. Pepeo bi se mogao proširiti i do Rusije. Iz zračnih luka su zamolili sve putnike da provjere jesu li njihovi letovi otkazani kako se ne bi stvarala gužva u zračnim lukama. Nezadovoljni ljudi su nakon stajanja u dugim redovima negodovali zbog toga što su morali odgoditi putovanja. Vrijeme nekih letova će pomaknuti za nekoliko sati jer se nadaju da će se oblak razići. Vulkan Eyjafjallajokull na Islandu eruptirao je u srijedu, po drugi put u samo mjesec dana. Znanstvenici kažu kako je erupcija ispod glečera do 20 puta jača od one prošlog mjeseca. Tada je vulkan po prvi put eruptirao nakon 200 god.

>>> ZAŠTO JE PEPEO OPASAN ZA AVIONE?

Idi na 24sata

Komentari 20

  • user_45463 15.04.2010.

    Pepeo je uistinu jako opasan, ako imate National Geografic, gledajte emisiju Air Crash Investigations.

  • matko22 15.04.2010.

    Evo i danas čitam da je bio potres u indoneziji 7.7 stupnjeva jačina,znanstvenici kažu zemljišna trusna područja ,kako to zemljišna trusna područja na najnemoralnijem mjestu na planetu zemlje kako to zemljišna trusna područja na najsiromasnijim mjestima kako to nisu to trusna područja ,nije to slučajno tamo nije se slučajno sida pojavila u africi ,ako prihvatimo da je to slučajno onda je i čovijek nastao slučajno od eksplozije pre ni sam neznam koliko milja godina to su priče za malu djecu ,ko da ja kazem da se dogodila eksplozija u tvornici automobila i stvori se ferari trebamo biti ozboljni a ne prihvatiti glupu teoriju da je čovijek nastao od eksplozije

  • 15.04.2010.

    a da malo pocnemo tumacit nostradamusa opet???

Komentiraj...
Vidi sve komentare