To je to što me zanima!

Europska agencija za okoliš: 80 posto morskog otpada, većinom plastike, nastalo je na kopnu

Ambalaža i sitni plastični predmeti čine gotovo 80 posto tog plastičnog otpada. Unatoč mjerama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od gospodarskog rasta
Vidi originalni članak

Otpad koji nastane na kopnu čini 80 posto morskog otpada u Europi, a otprilike 85 posto otpada je plastika, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) „Od izvora do mora – neispričana priča o morskom otpadu“, koje prenosi DOOR.

Ambalaža i sitni plastični predmeti čine gotovo 80 posto tog plastičnog otpada. Novo izvješće koje je objavila EEA prva je europska studija koja holistički sagledava kako otpad nastaje i preko naših rijeka završava u europskim morima, stoji u priopćenju iz DOOR-a.

MIJENJAJU SVIJET NA BOLJE Mladi znanstvenici pokazali su snagu volje: Od hrane na Marsu do smanjenja uporabe plastike

Izvješće nudi 10 preporuka kojima bi se nadopunilo djelovanje Europske unije kroz Akcijski plan EU-a o nultom onečišćenju, Akcijski plan za kružno gospodarstvo (uključujući Strategiju za plastiku), Okvirnu direktivu o pomorskoj strategiji i Direktivu o plastici za jednokratnu uporabu.

Unatoč mjerama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od gospodarskog rasta. Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica EU-a po osobi porastao je za 22 posto, kao i količina pogrešno gospodarenog plastičnog otpada.

VELIKA PRIJETNJA OKOLIŠU Tlo i slatka voda naglo dolaze u središte pozornosti u borbi protiv onečišćenja plastikom

Većina korištenih i odbačenih plastičnih predmeta se ili reciklira, spaljuje ili pohranjuje u objekte za odlaganje otpada, ali zbog ograničenja u kapacitetima za gospodarenje otpadom, dio još uvijek ulazi u naša mora i oceane, što ga čini primarnim izvorom morskog otpada.

U nekim slučajevima, istaknuto je, postojanost plastike znači da ona može trajati do 500 godina u okolišu.

Nove preporuke usmjerene su na bolje korištenje postojećih i novih izvora podataka radi boljeg praćenja problematičnih područja, a akcije čišćenja i nadzor znanstvenika volontera tu su neprocjenjivi. Tehnologija također igra sve važniju ulogu, budući da detekcija putem satelita, zrakoplova, bespilotnih letjelica i umjetne inteligencije može pomoći u razumijevanju prikupljenih ‘velikih podataka’.

VELIKE PROMJENE Stižu nova pravila o naknadi za plastičnu ambalažu: Koncept je održivog gospodarenja otpada

Sve to potrebno je kako bi se potaknulo političko odlučivanje u zemljama i zajednicama koje se suočavaju s najvećim problemima lošeg gospodarenja otpadom, stoji u priopćenju, a cijeli se izvještaj može pročitati na adresi: https://www.eea.europa.eu/highlights/more-efforts-needed-to-address.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MarioMarca 02.02.2023.

    Sklonili ste plasticne slamke pa stavili papirnate u plastiku bravo ocete keks

Komentiraj...
Vidi sve komentare