News

Komentari 1

Europska agencija za okoliš: 80 posto morskog otpada, većinom plastike, nastalo je na kopnu

Europska agencija za okoliš: 80 posto morskog otpada, većinom plastike, nastalo je na kopnu

Ambalaža i sitni plastični predmeti čine gotovo 80 posto tog plastičnog otpada. Unatoč mjerama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od gospodarskog rasta

Otpad koji nastane na kopnu čini 80 posto morskog otpada u Europi, a otprilike 85 posto otpada je plastika, navodi se u izvješću Europske agencije za okoliš (EEA) „Od izvora do mora – neispričana priča o morskom otpadu“, koje prenosi DOOR.

Ambalaža i sitni plastični predmeti čine gotovo 80 posto tog plastičnog otpada. Novo izvješće koje je objavila EEA prva je europska studija koja holistički sagledava kako otpad nastaje i preko naših rijeka završava u europskim morima, stoji u priopćenju iz DOOR-a.

Izvješće nudi 10 preporuka kojima bi se nadopunilo djelovanje Europske unije kroz Akcijski plan EU-a o nultom onečišćenju, Akcijski plan za kružno gospodarstvo (uključujući Strategiju za plastiku), Okvirnu direktivu o pomorskoj strategiji i Direktivu o plastici za jednokratnu uporabu.

Unatoč mjerama, podaci pokazuju da proizvodnja plastičnog otpada raste brže od gospodarskog rasta. Između 2011. i 2020. plastični otpad proizveden u 27 država članica EU-a po osobi porastao je za 22 posto, kao i količina pogrešno gospodarenog plastičnog otpada.

Većina korištenih i odbačenih plastičnih predmeta se ili reciklira, spaljuje ili pohranjuje u objekte za odlaganje otpada, ali zbog ograničenja u kapacitetima za gospodarenje otpadom, dio još uvijek ulazi u naša mora i oceane, što ga čini primarnim izvorom morskog otpada.

U nekim slučajevima, istaknuto je, postojanost plastike znači da ona može trajati do 500 godina u okolišu.

Nove preporuke usmjerene su na bolje korištenje postojećih i novih izvora podataka radi boljeg praćenja problematičnih područja, a akcije čišćenja i nadzor znanstvenika volontera tu su neprocjenjivi. Tehnologija također igra sve važniju ulogu, budući da detekcija putem satelita, zrakoplova, bespilotnih letjelica i umjetne inteligencije može pomoći u razumijevanju prikupljenih ‘velikih podataka’.

Sve to potrebno je kako bi se potaknulo političko odlučivanje u zemljama i zajednicama koje se suočavaju s najvećim problemima lošeg gospodarenja otpadom, stoji u priopćenju, a cijeli se izvještaj može pročitati na adresi: https://www.eea.europa.eu/highlights/more-efforts-needed-to-address.

Najčitaniji članci