To je to što me zanima!

Europska Unija zbog migranata donira BiH još 25 milijuna eura

Europska unija planira osigurati dodatnih 25 milijuna eura kako bi tijekom predstojeće zime pomogla Bosni i Hercegovini u suočavanju s izazovima migrantske krize, tvrdi u utorak sarajevski "Dnevni avaz"
Vidi originalni članak

Pozivajući se na izvore bliske Europskoj komisiji, list navodi kako u Bruxellesu razrađuju planove za preraspodjelu proračunskih sredstava svjesni da predstojeća zima u kombinaciji s pandemijom prouzročenom koronavirusom može dodatno pogoršati ionako težak problem ilegalnih migracija.

Procjena je kako je u sadašnjem trenutku najvažnije osigurati dodatna sredstva za financiranje rada centara za smještaj ilegalnih migranata u BiH te eventualno proširiti njihov kapacitet.

BOSNA I HERCEGOVINA Migranti ukrali vozilo i bježali od policije: Vrlo brzo su uhićeni

Najveći broj ilegalnih migranata boravi u prihvatnim centrima koji su locirani u okolici Sarajeva te kod Bihaća, Cazina i Velike Kladuše na krajnjem sjeverozapadu zemlje no na tisuće njih je tijekom ljeta boravilo i na otvorenome jer za njih nije bilo mjesta u ovim centrima a oni to u zimskim uvjetima neće moći izdržati.

Nema naznaka da će priliv ilegalnih migranata u BiH prestati jer do sada nije riješeno pitanje učinkovite zaštite istočnih granica te zemlje. 

PRJETNJA SIGURNOSTI BIH U BiH uhićen Iračanin, jedan od glavnih u lancu krijumčarenja migranata preko Balkana

Europska komisija sada pokušava pomoći u rješavanju tog problema kroz preraspodjelu sredstava namijenjenih regionalnoj integraciji i teritorijalnoj suradnji.

"U Bosni i Hercegovini oko 10 tisuća izbjeglica i migranata treba utočište i pristup osnovnim uslugama za nadolazeću zimu. Oko 6500 smješteno je u prihvatnim centrima koje financira EU a oko 3500 i dalje spava na otvorenom. S obzirom na očekivani porast broja izbjeglica prije zime i u kontekstu pogoršanja pandemije bolesti covida-19, postoji opasnost da će doći do humanitarne krize", stoji u obrazloženju zahtjeva za izdvajanje dodatnih 25 milijuna eura za BiH.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • antepavlović3 21.10.2020.

    Ha ha pa tko je tu lud pa EU umjesto da da sankcije Bosni zbog migranata oni još doniraju lovu Dakle slijedi još veći broj migranata. Ka dileru daš dodatnu donaciju zato što dostavljam drogu ha ha koja ludost

  • urnebes 20.10.2020.

    ulazak se mora na vanjskim granicama Europe sprečavat, kad se dokopju Europe, bez obzira gdje, prije ili kasnije će stići u željenu deželu.

  • Squadron de la Muerte 20.10.2020.

    Sada mi je malo jasnije zasto svaki uhiceni kombi u hrvatskoj ima BIH registarske oznake ...a ovaj novac ce pomoci da ih bude i vise kako bi se iz ove EU donacije uspjesno odrzavao vozni park !

Komentiraj...
Vidi sve komentare