To je to što me zanima!

Eutanazirat će perad: Ptičja gripa potvrđena je u Špičkovini

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva kojima će pristup biti zabranjen...
Vidi originalni članak

U mjestu Špičkovina u blizini Zaboka upravo je potvrđen visoko patogen virus influence ptica podtipa H5N5. 

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede poduzima mjere zatvaranja zaraženih gospodarstva kojima će pristup biti zabranjen.

Sutra će se eutanazirati sva preostala perad na zaraženim gospodarstvima, a riječ je o ukupno oko 50 kljunova. Radi mjera predostrožnosti i procjene štete, veterinari će obići okolna gospodarstva koja se nalaze u neposrednoj blizini zaraženih gospodarstva te popisati i uzorkovati njihovu perad (brisevi sa žive peradi).

Izjave medijima na ovu temu dat će Damir Agičić, pomoćnik ministra za veterinarstvo, u utorak u 9 sati.

Ministarstvo zahvaljuje svim uzgajivačima peradi i svima onima koji perad drže za osobne potrebe na odgovornom ponašanju i pridržavanju biosigurnosnih mjera u cilju sprječavanja unosa uzročnika infekcije u domaće peradi te na poštivanju Naredbe o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske jer se pridržavanjem propisanih mjera u našoj zemlji bolest pojavila u izoliranim slučajevima. Kako je očigledno da je bolest i dalje prisutna među populacijom peradi, zahvaljujuju i lovcima na strpljenju i suradnji i svim službama koje sudjeluju u akcijama suzbijanja ove bolesti.

Podsjećaju, influenca ptica (ptičja gripa) je vrlo kontagiozna virusna bolest peradi i drugih ptica, a nikada nije uzrokovala bolest kod ljudi. S ovim virusom bore se brojne zemlje u okruženju, a za zaustavljanje virusa nema drugog načina osim eutanazije. Više informacija o influenci ptica ovdje.
 

Idi na 24sata

Komentari 39

  • 13.03.2017.

    Eto, osim Milanovića Špičkovinu posjetila i ptičja gripa. Sve zlo na jadne Zagorce....Makar ja mislim da je ptičja gripa manje zlo za Zagorce od SDP-a...!

  • samopravo 13.03.2017.

    Jeito onaj Agicic koji spasava klonice Jagodanovic prica se da ga je Mata i Mario kupili, i sad ga imaju saci, posto im je potrcko za janje sve

  • Marialoren 13.03.2017.

    moraju pokazati da se ludo zabavljaju i zvrcu jadnim kokoskama glave ,kako cemo dobiti poticaj ,ako ne prijavimo picju gripu ,mislim jadno i bizerno hdz,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare