To je to što me zanima!

Evakuirali Raiffeisen banku zbog mogućeg urušavanja

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Gradonačelnik Milan Bandić obećao je financijsku pomoć stanarima, odjeću, lijekove dok je tvrtka Tehnika je obećala smjestiti stanare
Vidi originalni članak

Zvonimir Šostar, pročelnik gradskog ureda, na sastanku sa stanarima u ponedjeljak navečer obećao je djecu ispričati iz škole, jer ju u ponedjeljak nisu pohodila, te osigurati im ubuduće besplatan prijevoz. Gradonačelnik Bandić je obećao financijsku pomoć, lijekove, hranu i obuću te rekao kako je u potpunosti na strani stanara. Tvrtka Tehnika koja je izvodila radove na području nesreće, obećala je stanarima osigurati adekvatan smještaj u roku od dva dana.
Zagrebačka policija potvrdila je da je uzrok urušavanja tri kuće u Kupskoj ulici i 30 metara kolnika, gradnja nove HEP-ove zgrade. Na izvanrednoj konferenciji za novinare izvođač radova, Tehnika, odbacila je odgovornost za katastrofu u Kupskoj ulici.
- Zasad nema nikakve opasnosti na tom području, kao ni konkretnih dokaza da su radovi uzrokovali opasno urušavanje u centru metropole - kažu u Tehnici.
Filip Filipec, direktor Tehnike, izvođača radova, najavio je kako će u roku od 24 sata imati rješenje za stanare.
- Odštete nisu u planu jer prvo moramo sanirati zemljište - rekao je Filipec. Kaže kako radovi nisu loše izvedeni i kako nema razloga da odustanu od gradnje zgrade. 
- Na geomehaničkim elaboratima, koje je izdala tvrtka Prizma, nije ucrtan potok - tvrdi Filipec.
Na konferenciji za novinare Bandić je potvrdio da će investitor snositi svu odgovornost za nastalu štetu.
Policija je u ponedjeljak oko 9.30 sati evakuirala zaposlenike i klijente Raiffeisen banke u Vukovarskoj ulici zbog sigurnosnih razloga. Neslužbeno doznajemo da je zaposlenicima banke rečeno da postoji mogućnost da se zgrada sruši.
U Kupskoj ulici je i dalje dramatično. Jedan od stanara, Marijan Mandekić (54) je cijelu noć proveo u kući pored kratera. Rekao je da se ruši kuća do njega. Htio je još nešto reći, ali veza je pukla.
- Cijelu noć nismo znali što je s njime - rekla je jedna od njegovih kćeri. Iako je policija još u nedjelju prije podne počela evakuirati stanare, Mandekić se zabarikadirao u radionici.
U njoj je ostao i kad se susjedna kuća urušila u krater, u njoj je proveo i noć, a ni u ponedjeljak ujutro je nije htio napustiti i otići na sigurno. Cijelo je područje i tokom ponedjeljka pod kontrolom policije, a 66 evakuiranih stanara spavalo je u hostelu Remetinec. Smješteni su u 22 sobe u kojima navodno nije bilo čiste posteljine. Evakuirani stanari bili su ogorčeni smještajem i zatražili su povratak u svoje domove samo po najnužnije stvari.  Zahtijevaju da ih se do sanacije smjesti u njihovu kvartu.

PROVEO CIJELU NOĆ U KUĆI KRAJ RUPE U KUPSKOJ
Marijan Mandekić (54) stanar je Kupske ulice koji je cijelu noć proveo u svojoj kući. Obitelj i policija tražili su ga punih 24 sata nakon urušavanja.
- Ja ne izlazim van iz kuće. Nemojte me više maltretirati - vikao je jučer Marijan Mandekić, ljutit na svakog tko bi se približio njegovu posjedu. Marijanova kuća jedina je u Kupskoj ulici koja ima stražnji izlaz na susjednu usporednu Plitvičku ulicu.


POGLEDAJTE PRIZORE UŽASA U SREDIŠTU ZAGREBA (ovdje) 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • NewYork 25.09.2007.

    Joj da bar u evakuaciji nestanu dokumenti i svi tragovi o mom kreditu...

  • Dannyboy 25.09.2007.

    Pozdrav za zgodnu_malu...ubija pogledom!!!!

  • Dannyboy 25.09.2007.

    naj te se sekirat,sad bu HEP uvalil hidroelektranu pa bumo zajebali janeze,,,

Komentiraj...
Vidi sve komentare