To je to što me zanima!

Evo kako postati član političke stranke u Hrvatskoj: HDZ pooštrio kriterije članstva

Najveća stranka u Hrvatskoj, Hrvatska demokratska zajednica postrožila je krajem prošle godine kriterije za članstvo
Vidi originalni članak

Postati član određene političke stranke nije samo popuniti formular već postoje određeni kriteriji. 

HDZ

Član HDZ-a može postati svaki punoljetan hrvatski državljanin ili pripadnik hrvatskog naroda u iseljeništvu koji prihvaća Statu i Program stranke, nije član druge strane i ispunio je pristupnicu koja se može naći na stranicama stranke ili u prostorijama HDZ-a.

Član stranke može postati samo osoba koja se ponaša u skladu s Etičkim kodeksom HDZ-a, koji je usvojen 10. prosinca 2022. na sjednici Nacionalnog odbora stranke i koji propisuje da HDZ ustrajava na iznimno visokoj razini odgovornosti prema javnim i stranačkim dužnostima, profesionalnosti, transparentnosti i toleranciji u njihovu obavljanju te sankcioniranju svih vidova pristranosti, sukoba interesa, pogodovanja članovima obitelji i poznanicima, ekstremizma i socijalne neosjetljivosti…

KOMENTIRA: TOMISLAV KLAUŠKI Ridikuli, uhićenici, provokatori: Tko su pobjednici i gubitnici politički grozne 2022. godine?

Osoba koja je zbog postupanja koje nije u skladu s etičkim standardima stranke isključena ili je istupila iz HDZ-a može ponovno postati član uz prethodnu suglasnost Visokog časnog suda.

Svaki član HDZ-a ima i obveze: redovito sudjelovati u stranačkim aktivnostima i radu, pridržavati se Statuta, Etičkog kodeksa i odluka mjerodavnih tijela, zastupati i promicati Program i interese stranke, zalagati se za uspjeh HDZ-a na izborima, ispunjavati ostale obveze utvrđene Statutom ili odlukama mjerodavnih tijela stranke te redovito plaćati članarinu.

SDP

Članom SDP-a može postati svaki punoljetni državljanin Republike Hrvatske. Zahtjev za prijem u članstvo SDP-a podnosi se na obrascu koji sadrži izjavu da je upoznata sa sadržajem Statuta SDP-a i Programa SDP-a te da iste prihvaća. Osoba koja ne prihvaća sadržaj Statuta i Program SDP-a ne može postati članom SDP-a.

'TRI MAJMUNA' U RIJECI Gazda zatvorio 'anti-HDZ' kafić: Neću više biti rob politike i nek država lijepo ostane bez poreza

Član te stranke ima obveze i prava, plaćanje članarine, sudjelovanje u utvrđivanju i provedbi politika SDP-a, provođenje Programa SDP-a i utvrđene, biti kandidat SDP-a na svim izborima koji se provode u državi.

Most i Možemo

Članom Mosta može postati svaka punoljetna i poslovno sposobna osoba koja ima državljanstvo Republike Hrvatske i prihvaća program Mosta te pravne akte Mosta.

Odluku o tome donosi Središnje tijelo Mosta – Predsjedništvo koje o tome odlučuje na temelju pisanog prijedloga nadležnog županijskog ili gradskog/općinskog koordinatora, odnosno povjerenika ako koordinator nije izabran.

Statutom Možemo je propisano da članom stranke može postati svaki punoljetni, poslovno sposobni državljanin Republike Hrvatske koji prihvaća Statut, Etički kodeks, program i ciljeve stranke.

SVE GORE OD GOREG HDZ-ova gradonačelnica: 'Bilo je u potresu i ljudskih žrtava, ali puno veća šteta je materijalna'

Osoba mora prethodno biti uključena u aktivnosti stranke kroz rad u lokalnim, tematskim ili operativnim grupama u trajanju od najmanje šest mjeseci prije podnošenja zahtjeva za članstvo.

Nakon proteka navedenog roka zainteresirana osoba može podnijeti pisani zahtjev za članstvo u Stranci o kojem odlučuje Upravni odbor. Kod donošenja odluke Upravni odbor mora o zahtjevu zatražiti mišljenje od lokalne, tematske ili operativne grupe u kojoj je osoba aktivna. Drugim riječima, nije dovoljno da osoba samo deklarativno potvrdi kako se slaže s vrijednostima i načelima kojima se Stranka vodi, već se kroz zajednički rad utvrđuje je li to doista tako i potom se prima u članstvo, piše Lider.

Radnička fronta

Članom 'Radničke fronte' ne mogu postati svi!

- Moramo biti i posebno oprezni u svemu pa tako i kod primanja novih članova. I drugo, RF je jedina direktno-demokratska stranka u Hrvatskoj. RF nema predsjednika niti predsjedništvo, već teži tome da svaki član odlučuje o svakoj odluci, odnosno da se što više odluka donosi skupštinski. Osim odlučivanja, unutar stranke smo potpuno transparentni, jer svaki član u svakom trenutku ima uvid u bilo koju odluku i zapisnik te može raspravljati o bilo kojoj temi  -kažu iz te stranke. 

POZVANA I HITNA Ministar Grlić Radman izgubio svijest na HDZ-ovu domjenku

Navode da u toj stranci, oni “teže rotacijama članova na svim funkcijama: od osoba za zastupanje i predstavljanje stranke, koordinatora lokalnih organizacija, radnih grupa i sekcija, do predstavnika u političkim tijelima”. A to znači, svjesni su i sami, da u stvarnosti mnoge od tih stvari ne mogu idealno provesti zbog nedostatka ljudi općenito, ali i onih koji posjeduju specifična znanja za sve ono što nas zanima i čime se bavimo.

CENTAR

Član Centra može postati svaki punoljetni građanin Hrvatske koji prihvaća Statut, Program i pravila stranke, objašnjavaju iz te političke opcije.

OSVRT TOMISLAVA KLAUŠKOG Kako su Milanović i Plenković obilježili i zagadili 2022. godinu

- Prijavnica se popuni online na web stranicama stranke, a zatim s potencijalnim članovima razgovore uživo obavljaju članovi predsjedništva podružnice u čiji se rad žele uključiti. Nakon razgovora preporuka za upis se šalje predsjedništvu podružnice koje formalno potvrđuje upis u stranku. U stranku ne primamo osobe koje su pravomoćno osuđene za kaznena djela korupcije, gospodarskog i organiziranog kriminala, djela protiv slobode i prava čovjeka ili bilo kakvog oblika diskriminacije, kao ni one za koje se utvrdi da su se ponašale neetično i radile protivno javnom interesu, politički trgovale ili neodgovorno obnašale javne funkcije - kažu iz Centra.

 

Idi na 24sata

Komentari 24

  • sljastrava 03.01.2023.

    Ali program SDP-a ne postoji?

  • AnemičniAndrej 03.01.2023.

    I još majstori žele da im plačaš članarinu🤣🤣🤣🤣

  • 03.01.2023.

    Zali boze i Statuta HDZ Stranke pni pricaju o Statutu a vecina njihovih Predsjednika se nalazi s jednom Guzicom ma masu stolica , u HDZ nakraju dodje svako ko je istjeran oz druge stranke HDZ je utoviste svega i svacega u drzavi a najvose uhljeba i neradnika.

Komentiraj...
Vidi sve komentare