To je to što me zanima!

Farmaceutska tvrtka optužena za laganje o lijeku za epilepsiju

Istraga je pokrenuta u rujnu 2016. godine na temelju tužbi žrtava i njihovih obitelji a trebala je pokazati je li Sanofi obmanjivao liječnike i pacijente u pogledu opasnih posljedica lijeka valproatea...
Vidi originalni članak

Francuska farmaceutska kompanija Sanofi u ponedjeljak je nakon trogodišnje istrage optužena za neadekvatno upozoravanje pacijenata na moguće štetne posljedice lijeka protiv epilepsije povezanog s prirođenim anomalijama.

Istraga je pokrenuta u rujnu 2016. godine na temelju tužbi žrtava i njihovih obitelji a trebala je pokazati je li Sanofi obmanjivao liječnike i pacijente u pogledu opasnih posljedica lijeka valproatea, koji se u svijetu prodaje pod nazivima Depakine, Depakote, Stavzor i drugima, i time naškodio pacijentima.

Dvije francuske vladine agencije već su prethodno zaključile da Sanofi nije dovoljno upozorio na rizike uzimanja tog lijeka za vrijeme trudnoće.

BEZ STIGME Edita (30) o epilepsiji: 'Pitali su me da li je bolest zarazna...'

Istraživanja su pokazala da su djeca žena koje su uzimale lijek tijekom trudnoće imala oko 10 posto veći rizik da se rode s anomalijama dok je rizik od autizma i poteškoća pri učenju iznosio čak 40 posto.

Francuska je grupa u jučer objavljenom priopćenju navela da je državno tužiteljstvo odlučilo podići optužnicu za tešku prijevaru i nenamjerno nanošenje štete.

Prema francuskom pravosudnom sustavu, tužba ne znači nužno da će predmet doći do sudnice jer tužiteljstvo može odustati od suđenja.

Sanofi je u priopćenju izrazio zadovoljstvo napretkom u tom predmetu, tvrdeći da će im pružiti priliku da demonstrira da poštuje obavezu informiranja pacijenata.

Naglašavaju i da su transparentni u pitanju tog lijeka.

Najavili su da će se odlučno braniti, ističući da je valproate i dalje glavni lijek za mnoge oblike epilepsije.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 04.02.2020.

    Hahahaha a kad je to farmaceutima bilo važno upozoriti na posljedice bilo čega što proizvode ?

Komentiraj...
Vidi sve komentare