To je to što me zanima!

Fenomen legalnog kriminala: Zakoni koji pogoduju moćnima

Od osamostaljivanja do danas u Hrvatskoj je donesen čitav set zakona koji pogoduju isključivo najbogatijima i najmoćnijima, a na štetu su siromašnih građana
Vidi originalni članak

Kailash Satyarthi, aktivist, zagovornik dječjih prava i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za mir koju dijeli s Malalom Yousafzai, djevojčicom iz Pakistana koja se i sama bori protiv ugnjetavanja djece, upozorio je na apatiju i materijalizam kao na najveće prepreke u ostvarivanju dobrobiti svakog stanovnika Zemlje pojedinačno, pa tako, razumije se, i cijelog čovječanstva. 

Ljudi su sve više materijalisti, rekao je, a širom svijeta nedostaje suosjećanja sa sirotinjom i najranjivijim dijelovima društva koji nemaju ni sredstava niti snage da si sami pomognu.

'Imam, dakle jesam' osnovni je moto materijalista

Apatija i materijalizam nisu novost. Apatija je uvijek bila moćno oružje represivnih sustava, lijevih i desnih, proizvodili su je i održavali različitim sredstvima, od prisile i zastrašivanja do propagandnog “nagovaranja”. Simuliranje domokratskih izbora u komunizmu i socijalizmu, recimo, gdje je od sedam kandidata glasač trebao zaokružiti njih sedam, ogledan je primjer izazivanja političke nezainteresiranosti i u konačnici apatije. 

S druge strane proizvodnja i poticanje potrebe za stjecanjem materijalnih dobara i potrošnje te s tim u vezi razbuktavanje optimizma standardno je oružje kapitalizma i tzv. starih demokracija. Imati kuću s travnjakom, automobil, hladnjak i televizor bio je san svakog radnika u “najboljim danima kapitalizma” u SAD-u i zapadnoj Europi. 

Imam, dakle, jesam - osnovni je moto materijalista.

>>>Više pročitajte u Expressu...

Idi na 24sata

Komentari 10

  • manster 15.12.2014.

    Nije sve u lovi naravno da nije,ima nešto i u PARAMA,kreditnim karticama,nekretninama.dionicama.zlatu......

  • Goran Karsaj 15.12.2014.

    Zalit ce se?! Jedina pravda je da mu presude osobno roditelji ovih djevojaka !!!! Zvaljo prokleti!!!

  • DARC_1 15.12.2014.

    Naravno da cu ic na izbore i ponovno ponistit glasacki listic. Pametnome dosta!

Komentiraj...
Vidi sve komentare