To je to što me zanima!

Fidesz uvjerljivo vodi: Viktor Orban osvojio je novi mandat

Druga po broju osvojenih glasova je Jobbik s osvojenih 20.14 posto glasova, dok je treća stranka socijalista Mszp-P s osvojenih 11,94 posto glasova
Vidi originalni članak

Nacionalno-konzervativna stanka premijera Viktora Orbana vodi na mađarskim parlamentarnim izborima održanim u nedjelju, pokazuju prvi djelomični službeni podatci koje je objavio Državni izborni ured (NVI).

Fidesz premijera Orbana koji se kandidirao za treći uzastopni mandat, dobiva 49,15 posto glasova nakon prebrojavanja 64 posto glasačkih listića, dodaje NVI. Izbore je obilježila izlaznost od 68,80 posto, veća nego na trima prethodnim izborima.

PRVE PROCJENE Orbanova stranka osvaja 116 od 199 mjesta u parlamentu

Potvrdi li se, ovaj će rezultat označiti napredovanje Fidesza i njegovih saveznika kršćanskih demokrata koji su na prošlim izborima 2014. dobili ukupno 45 posto. Takav bi rezultat omogućio Orbanu da još jednom dobije dvotrećinsku većinu u parlamentu, kao i 2010. i 2014.

Stranka krajnje desnice Jobbik dobiva 20,14 posto, ispred lijeve liste MSZP-P (11,85 posto) i zelenih LMP (6,51 posto), pokazuju prvi nepotpuni rezultati.

'VJEČNI VLADAR ORBAN' Hvalio je Tuđmana, zaratio sa Zokijem pa podigao žilet-žicu

Konačan službeni rezultat znat će se do kraja tjedna, nakon prebrojavanja stotina tisuća listića birača iz dijaspore i iseljeništva.

Mađarski izborni sustav kombinira natpolovičnu većinu po izbornim jedinicama i proporcionalni sustav, što je prvi put primijenjeno 2014. i, tvrde analitičari, daje prednost stranci Fidesz koja je na vlasti.

Vrlo visok odziv na mađarskim parlamentarnim izborima

Odziv birača na nedjeljnim mađarskim parlamentarnim izborima dosegao je 68,13 posto do 18,30 sati, pola sata prije zatvaranja birališta, što je veći odziv nego na trima prethodnim izborima, objavilo je izborno povjerenstvo.

OPORBA FRAGMENTIRANA Viktor Orban u nedjelju očekuje dobiti treći uzastopni mandat

Na izborima 2014. godine, na kojima je Fidesz premijera Viktora Orbana premoćno pobijedio, odziv je bio 61,73 posto. Neki analitičari ocijenili su da bi odziv birača iznad 70 posto mogao ugroziti osvajanje većine u parlamentu za Fidesz, koji je uoči glasovanja bio veliki favorit.

Na biralištima su zabilježene velike gužve, a glasačima nakon 19 sati više nije dopušteno priključivanje redovima, no onima koji već čekaju u redu dopustit će se glasovanje. Taj bi proces na nekim biralištima mogao potrajati satima.

 

Idi na 24sata

Komentari 40

  • wild bill 09.04.2018.

    U Hrvatskoj jobbik i Fidesz bi bili prozvani neofašističkim-ustaškim strankama, a u Mađi zajedno imaju 70% glasova.

  • JaLe_1 09.04.2018.

    Bravo za madare.Sad lagano potonut i zivjet od fasistickih parola.

  • Tigar 74 09.04.2018.

    Ne treba se čudit visokom odazivu birača. Kad imaš za koga ili što glasat, ne treba veće stimulacije. Mi dugi niz godina ili ne glasamo ili glasamo protiv..a ono “za“, to je za neka davno prošla vremena.

Komentiraj...
Vidi sve komentare