To je to što me zanima!

Film o herojstvu branitelja je nominiran za nagradu u Parizu

Dokumentarni film Pouke o čovječnosti redatelja Branka Ištvančića uvršten je u konkurenciju od 10 finalista koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarac
Vidi originalni članak

Pouke o čovječnosti je potresan, intiman i dirljiv dokumentarac o jednoj od najhumanijih akcija hrvatskih branitelja koji su, u ratnom vihoru, 29. rujna 1991. uz pomoć medicinskog osoblja evakuirali i spasili iz neprijateljskog okruženja u šest autobusa preko 300 psihijatrijskih bolesnika iz psihijatrijske bolnice u Pakracu, od kojih su većina pacijenata bili srpske nacionalnosti, te na taj način stekli status heroja čovječnosti.

SPAŠAVANJE DUŠEVNIH BOLESNIKA 'Pjevali smo, jer smo pjesmom htjeli nadglasati detonacije....'

Sada je taj dokumentarac redatelja Branka Ištvančića uvršten  u konkurenciju od 10 finalista koji će se natjecati za Veliku nagradu URTI za autorski dokumentarac (Grand Prix for Author's Documentary), a svečana ceremonija dodjele  nagrade će biti održana u siječnju u Parizu. Radi se, inače, o uglednoj europskoj nagradi koju dodjeljuje struka i to za najbolji autorski dokumentarac.

- URTI, uz potporu UNESCO-a i cjelokupnih međunarodnih audiovizualnih organizacija, organizira ovu uglednu međunarodnu nagradu za autorski dokumentarac svake godine. Međunarodna URTI Grand Prix nagrada za autorski dokumentarac uživa veliko priznanje i ugled na mnogim televizijama zahvaljujući snažnom sudjelovanju i kvaliteti programa prihvaćenih u konkurenciji - objašnjava producent filma  Antun Ivanković.

Film je nastao po istoimenoj knjizi autora dr. Veljka Đorđevića. Snimljen je u produkciji udruge Artizana tijekom 2018. godine uz financijsku potporu Ministarstva hrvatskih branitelja, Grada Zagreba, Grada Pakraca i Zaklade Adris. Premijerno prikazivanje film je imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare