To je to što me zanima!

Filmska istina o Domovinskom ratu: Reportaža sa snimanja

Film o dvadeset hrvatskih branitelja koje su 1991. pobili četnici u slavonskom selu Kusonje već je probio budžet od 6,5 milijuna kuna. Najskuplji je to domaći film
Vidi originalni članak

Iz nevelike seoske kuće razrušena krova izbija dim. Sa svih strana okružili su je pripadnici četničkih postrojbi.

Branitelji i četnici za istim stolom

"Kolji Veljko, kolji", piše ćirilicom na zidu susjedne kuće. Na stubama ispred onog što su nekad bila vrata, a sad je nepravilna rupa izazvana eksplozijom, leži tijelo hrvatskog vojnika. Čuju se pucnjevi, netko iznutra još pruža otpor. Četnici mu odgovaraju. Pucnjevi polako zamiru, a u zlokobnoj, olovnoj tišini napadači počinju zauzimati kuću. Penju se stubama bez glasa, nadiru poput tihe i ubojite maslinastozelene rijeke.

- I rez! - odjekne redateljev glas. Bradati četnici odmiču se od kuće i pale cigarete. Iz razrušene kuće izlaze prljavi i krvavi muškarci u uniformama hrvatske vojske. Za desetak minuta svi će zajedno sjediti u susjednoj kući i jesti, kao i više-manje svakog dana posljednjih dva mjeseca.

Jedan od najskupljih domaćih filmova

Danas je na meniju grah, pa blagovaonica na filmskom setu zaista podsjeća na pravi vojnički objed koji je nekim čudom pomirio neprijatelje. 

Ekipa Expressa bila je na snimanju završnih scena "Broja 55", prvog iz serijala HRT-ovih filmova o najvažnijim bitkama Domovinskog rata i jednog od najskupljih hrvatskih filmova dosad

Priča je to o grupi branitelja koji su u rujnu 1991. krenuli u izvidničku misiju u selu Kusonje kraj Pakraca i upali u zasjedu pobunjenih Srba.

>>> Više pročitajte u Expressu

Idi na 24sata

Komentari 155

  • user_256917 07.01.2014.

    Istina je mac sa dve ostrice on sece na oba kraja, prica uvek ima dve verzije a istina je u sredini tako da ne verujem da ce ovi filmovi biti realno snimljeni, vec vidim komentare da ni tadasnje uniforme nisu ispostovane a kamo li nesto drugo... Ali koga briga bitno da se velicamo a drugog sto vise unizimo. U lazi se ne uznesi u istini ne ponizi ovim se treba voditi i samo cemo tad biti ljudi inace smo gori od zivotinja.

  • CoolioPhotography 09.12.2013.

    Imena branitelja stradalih toga dana su: Nikola Benkus, Željko Besek, Marinko Crnogaj, Mato Čančar, Miroslav Černak, Marijan Dukić, Stipe Gađa, Petar Grubeša, Anto Ivandić, Stjepan Kolar, Vladimir Krivačić, Stjepan Mamić, Tadija Markić, Ivan Palić, Zlatko Pavlović, Nedjeljko Pekić, Mario Posarić, Igor Stipić, Dubravko Štefulinac i Ante Tandara. Laka im zemlja

  • CoolioPhotography 09.12.2013.

    Dana 8. kolovoza 1991. pripadnici hrvatskih postrojbi "A" satnije 1. bojne 105. bjelovarske brigade ZNG-a dobili su zadatak da izvide stanje na bojišnici, pa su nekim improviziranim oklopnim transporterom otišli u izviđanje, među ostalim i u Kusonje. Na ulazu u Kusonje nije bilo neprijateljskih snaga pa su ušli dalje u selo gdje su ih u zasjedi napali srpski odmetnici, onesposobivši okloplni transporter za kretanje.[2][3] Pripadnici hrvatskih snaga su se povukli u jednu kuću, gdje su nastavili pružati otpor. Odmetnici su nastavili sa napadom na kuću u koju su se bili smjestili napadnuti pripadnici hrvatskih redarstvenih i vojnih snaga (njih 20). Napad je izvršen vatrenim oružjem, i to na kuću i na unutrašnjost kuće. Trajao je sve do idućeg dana ujutro, kada su se redarstvenici morali predati. Nakon prestanka napada, u jutro 9. kolovoza, preostali pripadnici hrvatskih snaga su izašli iz kuće s podignutim rukama. Iste su pripadnici velikosrpskih snaga vezali, zatim su ih izudarali tvrdim tupim predmetima po glavi i tijelu, i pucali iz vatrenog oružja u dijelove tijela. Pri potonjim nedjelima, zarobljeni pripadnici hrvatske vojske i policije su dobili smrtnonosne ozljede. Srpski odmetnici su tijela dvadesetorice masakriranih ratnih zarobljenika zatrpali bagerom u zajedničku masovnu grobnicu. Masovna grobnica je kod sela Brusnika, uz cestu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare