To je to što me zanima!

Financijska kriza: Kredite ne vraća 33.000 građana

Broj kreditnih dužnika u Hrvatskoj raste, stručnjaci tvrde da nema razloga panici, ali kriza sve više odmaže građanima. Cijene nafte su ispod 36 $
Vidi originalni članak

Građani imaju sve više problema s otplatom kredita. Prema nekim procjenama, oko milijun radno aktivnih građana opterećeno je kreditom, a 33.000 njih rate ne plaćaju na vrijeme, što znači da ih ne plaćaju u roku 60 dana od dana dospijeća. Od 240 milijardi kuna kredita, koliko je građanima ukupno odobreno, na vrijeme nije plaćeno 11,5 milijardi. U HNB-u kažu kako dužnici najviše problema imaju s otplatom dugova po kreditnim karticama. Dužnika je sve više, no bankarske stručnjake to nimalo ne brine.
- U odnosu na prošla razdoblja, u posljednja tri mjeseca ove godine broj neuredno otplaćivanih kredita porastao je s 3,2 na 3,3 posto, što je nezamjetno povećanje. Iako trend porasta broja dužnika postoji, na tako malo povećanje se ne treba obazirati - smatra Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka. U Erste i Raiffeisen bankama kažu kako imaju problema s naplatom oko tri posto kredita, no tvrde da ne raste broj “problematičnih” klijenata. Dio građana na probleme s otplatom sigurno nailazi jer su kamate na kredite rasle, rate su skakale i zbog jačanja švicarskog franka, a dio građana je zbog krize već ostao bez posla. Banke nisu bez razloga već uvele počeke na kredite za trudnice i građane koji su izgubili posao. 



NAFTA NAJJEFTINIJA U POSLJEDNJE 4 GODINE
Zbog smanjene gospodarske aktivnosti u svijetu pala je potražnja za naftom. Barel je prvi put u četiri godine pao ispod 36 dolara po barelu. Prije šest mjeseci barel je stajao 145 dolara. Unatoč smanjenju cijene sirove nafte za 75 posto, gorivo u Hrvatskoj je u odnosu na ljeto tek za 18 posto jeftinije. Švicarska banka UBS predviđa da će sljedeće godine barel pasti ispod 20 $.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • dbanon_ri 19.12.2008.

    Žao mi je ljudi sa slike koji su u financijskoj krizi i zabrinuti za budućnost, ALI zašto su baš morali razbit kasicu prasicu i to pinki prase :(

Komentiraj...
Vidi sve komentare