To je to što me zanima!

Foodwatch: Dioksin dospio u stočnu hranu zbog pesticida

Njemačka: Policija je izvijestila kako će protiv odgovornih u tvrtki Harles i Jentzsch koja je, sumnjaju, proizvodila hranu zatrovanu dioksinom, podići optužnice
Vidi originalni članak

Organizacija Foodwatch je objavila kako imaju dokument koji dokazuje kako je kancerogeni dioksin dospio u stočnu hranu koju je proizvodila tvrtka Harles i Jentzsch. Kažu kako je izvor otrova sredstvo za zaštitu bilja odnosno pesticidi. Iz pesticida je dioksin došao u biljnu mast i hranu, piše njemački Bild

Zatrovanu hranu izvezli i u Dansku

Frederic Vincent, glasnogovornik europskog povjerenika za zdravlje i zaštitu potrošača je rekao kako su zatrovanu stočnu hranu iz Njemačjke izvozili i u Dansku gdje su njom hranili kokoši nesilice. Njemačka je policija pak već prije izvijestila kako su protiv tvrtke Harles i Jentzsch koju smatraju odgovornom za trovanje hrane podignuti optužnice. Zbog otrovnog dioksina do sada su u Njemačkoj zatvorili oko 4700 farmi.  

Idi na 24sata

Komentari 2

  • petak13 11.01.2011.

    Mala korekcija - nije Dioksin dospio u stočnu hranu zbog pesticida, nego ZBOG NEODGOVORNOSTI, nemara, pohlepe, možda i namjere, odgovornih osoba u lancu proizvodnje (i prodaje). A da bi širem krugu čitatelja bilo jasnije - riječ, dvije o dioksinu: Pod dioksinom smatramo bilo koju kemikaliju koja sadrži klor (Cl), ugljik (C), kisik (O) i vodik (H), a da su pri tome međusobno povezani na neki poseban način. Uglavnom pod terminom dioksin podrazumevamo najtoksičniji od svih TCDD - Tetrachlorodibenzodioxin. Neki znanstvenici vjeruju da su dioksini jedni od najtoksičnijih komponenti napravljeni od strane ljudi. Diksini su kemijski stabilni, znači da se ne razbijaju na manje komponente, nisu topivi u vodi, ali su zato topivi u učjima i mastima i iz tog razloga teže da se akumuliraju u organizmu. Dioksini su izrazito toksične supstance, a čak i svakodnevne male doze se vremenom akumuliraju u organizmu do količine kad predstavljaju izrazitu opasnost. Znanstvenici vjeruju da su dioksini toksični zato što im njihova veličina i oblik omogućava da u organizmu imitiraju hormone, a funkcija hormona je da kontrolirajuu rast, razvoj, reprodukciju i funkciju organa. Dioksini takođe mogu izazvati poremaćaj rada jetre, jake glavobolje, gubitak mase, akne, oštećenje nervnog sustava i dr. Također mogu izazvati probleme u imuno sustavu, reprodukcijom enzima i genima. Zato je problem dioksina u hrani (i ne samo u hrani) naročito značajan. Dajte, probudite se konačno. Zar zaista ne vidite kakva pošast se valja oko nas? Progovorite konačno da uvozimo kojekakvo smeće i opasni otpad. To što mi uvozimo nije hrana, to je otrov.

  • tommba 10.01.2011.

    i na kraju kod nas.....

Komentiraj...
Vidi sve komentare