To je to što me zanima!

FOTO Lockdown, maske, online nastava i famozne propusnice: Četiri godine od prvog slučaja

Vili Beroš je 11. ožujka proglasio epidemiju. Prve mjere počele su ranije, 24. siječnja
Vidi originalni članak

Na današnji dan, 25, veljače 2020. godine, u Hrvatskoj su potvrdili prvi slučaj koronavirusa. Zaražen je bio mladić koji se vratio iz Italije s nogometne utakmice.

Vili Beroš je 11. ožujka proglasio epidemiju. Prve mjere počele su ranije, 24. siječnja.

Osnivanje Nacionalnog stožera

Potom su osnovali Nacionalni stožer civilne zaštite (20. veljače), dan kasnije išla je odluka o karanteni, a tri dana kasnije škole su dobile preporuku da ne putuju u Italiju na izlete.

U Hrvatskoj je preko 100 zaraženih prvi put bilo 19. ožujka, a preko 1000 novih slučajeva imali smo u travnju. Prva smrt od korone bila je 25. ožujka. Nešto ranije, 16. ožujka, Stožer je donio prve restriktivne mjere - nastava na daljinu.

Tri dana kasnije išle su mjere zabrane okupljanja, rada u trgovini i sportskih događanja, a zatvorili su trgovine koje ne prodaju nužne prehrambene, higijenske i medicinske proizvode.

Famozne propusnice

Javni prijevoz obustavili su 21. ožujka. Bilo je ograničeno zadržavanje na ulicama i javnim mjestima, a trgovine su radile skraćeno. Dva dana kasnije zabranili su napuštanje mjesta prebivališta i stalnog boravka i uveli su famozne propusnice. 

Vrhunac epidemije bio u prosincu kada je zabilježen najveći broj novozaraženih u jednome danu - 4620 i umrlih u jednome danu - 92, kao i najveći ukupni broj aktivnih slučajeva – 25.270, osoba na bolničkom liječenju - 2976 te osoba na respiratoru – 306.

 

Idi na 24sata

Komentari 15

  • Dani1987 26.02.2024.

    Pitam se samo da li je ikakva mjera imala smisla samo kljucanje ljudi u mozak a što se tiče stožera nevjerujem im ni riječi više!!!!!!

  • 25.02.2024.

    Broj ciklusa PCR nema značajne razlike između slabih i jakih simptoma.PCR nije nikakav zlatni standard. Niti serološki testovi nisu dobro rađeni jer na dio genoma koronavirusa ima nešto unakrsnih antitijela od drugih virusa gripe i prehlade. Stariji i ostali trebaju na izborima birati stranku koja zna ulagati u medicinu.

  • TVP 25.02.2024.

    Primite se realnosti, današnjeg vremena, realnosti u kojoj i kakvoj živimo. Danas.

Komentiraj...
Vidi sve komentare