To je to što me zanima!

FOTO Pupovac: 'Nitko nije smio poginuti u Oluji, trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata'

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac položili su cvijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima
Vidi originalni članak

Srpsko narodno vijeće (SNV) održalo je komemoracju u Otočcu za stradale srpske civile tijekom i nakon Oluje. 

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i gradonačelnik Otočca Goran Bukovac položili su cvijeće kod spomenika hrvatskim braniteljima. Uz parastos i polaganje ruža govor je održao saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević i voditeljica Documente Vesna Teršelič.

- Čast nam je što će gradonačelnik s nama u Doljanima položiti vijence za žrtve srpske nacionalnosti, civile koji su stradali, i tako mi mislimo da se treba sjećati. Tako mi iz SNV-a prakticiramo sjećanja, da izmirimo žive, a da se sjećamo i poštujemo stradanja - rekao je Pupovac u Otočcu, prenosi N1.

- Nitko nije smio poginuti. Trebalo je učiniti sve da ne dođe do rata. Kad se već dogodilo, treba ih se sjećati, a ne sukobljavati se oko toga, a rasprave možemo voditi u mirnijim okolnostima - rekao je.

Za zajedničko komemoriranje žrtava rekao je kako se rijetko kada događaju, zato imaju posebnu snagu i važnost. To nije dovoljno, ali je u sadašnjim okolnostima važna poruka.

- Ovakve zajedničke komemoracije nisu česte, ali kad se dogode, imaju posebnu snagu - zaključio je Pupovac.

VAŽNOST MEĐUSOBNOG POŠTIVANJA U Otočcu i Doljanima zajedno komemorirali stradanje srpskih i hrvatskih žrtava u Oluji

Komentirao je tvrdnje iz Srbije da je Oluja bila etničko čišćenje, kao i one iz Hrvatske da su Srbi prepuštali ova mjesta. 

- U izjavi sjećanja posvetili smo mnogo pažnje stradanjima Srba i Hrvata, mnogo pažnje smo posvetili tome kako politiku sjećanja Hrvatske i Srbije ne voditi tako da se produbljuje stradanje i sukobi. Nismo danas ovdje da bismo vodili političke rasprave, usmjereni smo na žrtve i stradanja, na ono što bi nas trebalo objediniti - rekao je.

Središnja komemoracija SNV-a u Doljanima

Nakon komemoracije u Otočcu, kod nedovršene crkve Rođenja Presvete Bogorodice u Doljanima održala se komemoracija za stradale srpske civile tijekom i nakon vojno-redarstvene operacije Oluje.

Saborski zastupnik SDSS-a Boris Milošević istaknuo je važnost održavanja sjećanja na stradale sunarodnjake, ali i na sve pripadnike srpskog, hrvatskog i drugih naroda koji su privremeno ili trajno ostali bez svojih zavičaja, svojih bližnjih i svoje imovine u ratnim godinama. 

KLAUŠKI O 'ŽETONČIĆIMA' ‘Radodajci’, ekipa iz Sabora koja bi za HDZ dala baš sve što treba

Bukovac je rekao da je zajedničko odavanje pijeteta hrvatskim žrtvama u Otočcu i srpskim žrtvama u Doljanima “važan iskorak u Ličko-senjskoj županiji, u odnosima hrvatskog i srpskog stanovništva, te važan zalog za budućnost”.

Tijekom “Oluje” u selima nekadašnje općine Otočac dio mještana, većinom starijih, nemoćnih i bolesnih, nije napuštao svoja sela, pa je dio njih usmrćen od 4. do 8. kolovoza 1995., neki na pragovima vlastitih domova, u svojim dvorištima, a neki su zapaljeni u kućama.

82. OBLJETNICA USTANKA Pupovac u Srbu: Antifašizam je pod udarom revizionizma

Na mjestu gdje su pred svojim kućnim pragom stradali stanovnici koji su tijekom "Oluje" ostali u svojim kućama, pravoslavni je svećenik održao je parastos, žrtvama u spomen položene su ruže i pročitana je "Izjava sjećanja" SNV-a, koja se u znak sjećanja na egzodus Srba i sve stradale u ratu čita na sjednicima svih vijeća srpske nacionalne manjine.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • Miške 04.08.2023.

    Sve  u đuture i nitko nije kriv za SRAO Krajinu.

  • PetarLu17 04.08.2023.

    Pupi ali nitko nije smio poginuti ni u Vukovaru, i nitko nije imao pravo razoriti Vukovar, pa reci i o to me nešto.

  • Medenko 03.08.2023.

    Jako puno srba se borilo na hrvatskoj strani ,nazalost ti nisu u vladi ali zato jest pupovac cija su braca cetnici.

Komentiraj...
Vidi sve komentare