To je to što me zanima!

Franak: Vladin potez je loš ustupak bankarskom lobiju

U udruzi tvrde da se Vladinim prijedlogom amandmana za Zakon o potrošačkom kreditiranju neće riješiti nezakonitosti ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa.
Vidi originalni članak

Iz udruge Franak iznenađeni su naglim obratom u Hrvatskom saboru. Vladino predlaganje amandmana na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju smatraju još jednim lošim ustupkom bankarskom lobiju.

- Umjesto već prihvaćenog kvalitetnog rješenja za određivanje načina utvrđivanja kamatnih stopa koje su nezakonito ugovorene u tisućama kreditnih poslova, umjesto rješenja kojim su razmjerno i u skladu sa stvarnim dugovima obuhvaćeni svi dužnici čiji su krediti poskupjeli uslijed rasta tečaja rizičnih valuta, Vlada RH predlaže amandman na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju - stoji u priopćenju udruge Franak.

Kažu da će na temelju tog amandmana većina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom koja je porasla više od 20 posto ubuduće imati gotovo identične kamate, ali različite veličine anuiteta iako su podigli jednake iznose kuna na jednaki broj otplatnih anuiteta.

- Radi se o administrativnoj odnosno socijalnoj mjeri kojom se ne rješava problem nezakonitosti već ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa. Tu nezakonitost očigledno će morati rješavati sudovi - kazali su iz udruge.

Idi na 24sata

Komentari 15

  • mrzovoljni 09.11.2013.

    Sve banke bez obzira su znale što rade i danas kada ih se optužuje i traži da vrate ono što su svojim malverzacijam oteli, sklapaju kojekakve ugovore s našim političarima( LINIĆ). Isto tako tužakaju velikom bratu u EU na što su ovi naši VLADARI posebno osjetljivi kao da nemaju dobrih primjera u toj istoj Europi kao što je G. ORBAN u Mađarskoj. Isti gospodin je dobro nagazio banke "i vidi vraga" niti jedna nije otišla ili propala.Na krajun dobar primjer je i sadašnja prodaja INA-e na koju su se odlučili, Mađari nikom i nipošto ne dopuštaju da im određuje što če i kako če.Interesantno je da če se nakon prihvačanja bankarskog prijedloga nači banka ; U SVIJETU ? ; koja če odobriti hrvatskoj kredit "PO POSEBNO POVOLJNIM UVJETIMA" tako da se naš G. Linič može pohvaliti svojim uspjehom.

  • spalato60 08.11.2013.

    Kad ste dizali kredite u francima sa duplo manjom kamatom nego u eurima smijali ste se nama eurašima.E pa sad kusajte tu manistru tim više šta ste znali da će kamata bit promjenjiva.

  • danijellla 08.11.2013.

    ništa ja tu ne kužim?????

Komentiraj...
Vidi sve komentare