Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
15 komentara

Franak: Vladin potez je loš ustupak bankarskom lobiju

U udruzi tvrde da se Vladinim prijedlogom amandmana za Zakon o potrošačkom kreditiranju neće riješiti nezakonitosti ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa.

Goran Jakus/Pixsell
Foto: Goran Jakus/Pixsell
15 komentara

Iz udruge Franak iznenađeni su naglim obratom u Hrvatskom saboru. Vladino predlaganje amandmana na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju smatraju još jednim lošim ustupkom bankarskom lobiju.

- Umjesto već prihvaćenog kvalitetnog rješenja za određivanje načina utvrđivanja kamatnih stopa koje su nezakonito ugovorene u tisućama kreditnih poslova, umjesto rješenja kojim su razmjerno i u skladu sa stvarnim dugovima obuhvaćeni svi dužnici čiji su krediti poskupjeli uslijed rasta tečaja rizičnih valuta, Vlada RH predlaže amandman na Konačni prijedlog izmjena Zakona o potrošačkom kreditiranju - stoji u priopćenju udruge Franak.

Kažu da će na temelju tog amandmana većina dužnika u kreditima s valutnom klauzulom koja je porasla više od 20 posto ubuduće imati gotovo identične kamate, ali različite veličine anuiteta iako su podigli jednake iznose kuna na jednaki broj otplatnih anuiteta.

- Radi se o administrativnoj odnosno socijalnoj mjeri kojom se ne rješava problem nezakonitosti već ugovorenih promjenjivih kamatnih stopa. Tu nezakonitost očigledno će morati rješavati sudovi - kazali su iz udruge.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message