To je to što me zanima!

Francuska: Deseci tisuća prosvjednika za klimu

U sto šezdeset tri prosvjedne povorke diljem zemlje sudjelovalo je 115.000 ljudi, procjenjuju organizator, od kojih 56.000 u Parizu
Vidi originalni članak

Deseci tisuća ljudi prosvjedovali su u nedjelju u Parizu tražeći od vlasti veće ambicije u zaštiti okoliša, dok se čini da neće biti ništa od predsjednikova obećanja o organiziranju referenduma kako bi se odredba o zaštiti klime mogla unijeti u Ustav.

"Nisam ovamo došla da bih spašavala planet i tri kornjače, ovdje sam kako bismo spasili čovječanstvo. Vlada mora biti odvažna u provođenju zelene tranzicije", rekla je u Bordeauxu Vanessa, umjetnica i članica nevladine organizacije za zaštitu oceana Surfrider, odjevena u opravu od ribarske mreže.

U sto šezdeset tri prosvjedne povorke diljem zemlje sudjelovalo je 115.000 ljudi, procjenjuju organizatori (više od 45.000 po procjeni policije), od kojih 56.000 u Parizu (8500 po procjeni policije).

GOTOVO SVI SE TOPE Topljenje ledenjaka ubrzava se i sada je 20 posto odgovorno za rast razine mora u svijetu

"Želimo nastaviti prosvjede zbog nedovoljno ambicioznog zakona o klimi i, kako se jutros pokazalo, gotovo sigurnog odustajanja od referenduma, što je još jedan uzmak", rekao je redatelj i aktivist Cyril Dion, sudionik pariške povorke na čijem je čelu bio transparent na kojemu je pisalo "Zakon o klimi = neuspjeh petogodišnjeg mandata".

Zakon o "klimi i prilagodljivosti", za koji je Macron htio da bude glavni dokument njegova petogodišnjeg mandata, prihvaćen je u utorak u Narodnoj skupštini.

Tekst je trebao preuzeti dio od 149 prijedloga Građanske konvencije za klimu (CCC), panela od 150 nasumce izabranih ljudi, osnovanog 2019. kako bi se građanima dala riječ u vezi s borbom s klimatskim promjenama.

SAMIT NA DAN PLANETA SAD i druge zemlje povećali su klimatske ciljeve: 'Moramo izbjeći najgore posljedice'

Svrha zakona je utrti put 40-postotnom smanjenju emisije stakleničkih plinova "u duhu socijalne pravednosti".

Zakon predviđa ukidanje nekih domaćih zračnih linija kraćih od 2 i pol sata ako za njih postoji željeznička veza, uvođenje kaznenog djela ekocida i zabranu iznajmljivanja stanova koji će se od 2028. smatrati "toplinskim cjedilom".

Macron je obećao CCC-u da će zastupnicima poslati prijedlog o izmjeni 1. članka Ustava. No tjednik Journal du Dimanche piše da je predsjednik odustao od referenduma zbog otpora u Senatu, gdje desnica ima većinu (tekst moraju u istom roku odobrili oba doma da bi mogao ići na referendum).

DAN PLANETA ZEMLJE Papa upozorio: Na rubu smo, moramo izbjeći samouništenje

Odgovarajući na upit France Pressea, ured francuskog predsjednika je rekao da se od izmjene ustava nije odustalo, ne spominjući ipak referendum.

U nacrtu zakona kaže se da Francuska "jamči zaštitu okoliša, biološku raznolikost i suzbijanje klimatskih promjena".

Većina u Senatu se protivi uporabi pojma "jamči", ocijenivši da zaštiti okoliša daje prednost pred drugim ustavnim načelima.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • TDK 10.05.2021.

    Morate kinu i Indiju ukorit da imalo išta smisla.

  • z,fz,id 10.05.2021.

    a kad im povećaju cijenu dizela opet prosvjedi istih,samo što če onda da pale i pljačkaju

  • jozicalen9 10.05.2021.

    ADEZ-e je u Hrvatskoj na vrijeme uništio svu industriju i Hrvatska je sada među najčišćom zemljama u svijetu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare