To je to što me zanima!

Francuski lovac srušio libijski zrakoplov proizveden u SFRJ

Turski ministar vanjskih poslova rekao je kako će NATO za dan ili dva preuzeti kontrolu nad vojnim operacijama u Libiji. Službene potvrde iz NATO-a još nema
Vidi originalni članak

Posljednja informacija

Pobunjenici u Misrati su u četvrtak kasno navečer izjavili kako su ubili 30 vladinih snajperista i oslobodili luku od snaga odanih Gadafiju.  

Turski ministar vanjskih poslova rekao je kako će NATO za dan ili dva preuzeti kontrolu nad vojnim operacijama u Libiji. Službena potvrda iz NATO-a još nije stigla no njegove su snage još u srijedu počele patrolirati Mediteranom. 

Saveznici su i petu noć zaredom bombardirali oklopne snage Moamera Gadafija. Prema najnovijim informacijama, francuski lovac srušio je libijski borbeni avion G-2/Galeb, pod zapovjedništvom pukovnika Gadafija, jer je prekršio UN-ovu zonu zabrane leta, javlja The Sun. Zrakoplov je inače proizveden u SFRJ tijekom 1960-ih godina. Libiji su prodali oko 120 zrakoplova.

Pobunjenici tvrde kako su Gadafijevi tenkovi u srijedu navečer ušli u Misratu te su granatirali područje oko bolnice. Stanovnici Misrate kaže kako je ubijeno na desetine ljudi. Snajperisti i topništvo, prema njihovim riječima, ubijaju civile nasumce. Pobunjenici i Gadafijeve snage i dalje vode borbe na istoku grada Ajdabiye, javlja BBC

Gadafijeve snage preuzele su kontrolu nad lukom u Misrati. Više od 6000 egipatskih radnika čeka evakuaciju brodom, no nitko ne dolazi. Novinarima je zabranjen pristup. Izvor iz Misrate javlja kako su savezničke zračne snage gađale samo tenkove na periferiji grada. No, stanovništvo u unutrašnjosti je i dalje ugroženo.

U Tripoliju je ujutro odjeknulo nekoliko eksplozija. Strane novinare u četvrtak ujutro vlasti su odvele u bolnicu gdje su im pokazali spaljena tijela 18 vojnika i civila stradalih u zračnim napadima preko noći. 

- Nastavljamo s pritiskom na Gadafijeve snage, koje prijete gradovima. Naša misija je da zaštitimo civile. Biramo naše ciljeve i radimo planove vodeći se za tim da nitko od civila ne strada - rekao je novinarima kontraadmiral Gerard Hueber. 

Dodao je kako su saveznici u zadnja 24 sata izveli 175 letova, od čega su američki piloti izveli njih 113. Američka državna tajnica Hillary Clinton ponovno je pozvala Gadafija da odstupi i napusti Libiju. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon pozvao je sve sukobljene strane u Libiji da smanje napetost te dodao da će se svi oni koji krše ljudska i humanitarna prava snositi posljedice.

Libija je izvijestila kako je u pet dana zračnih napada poginulo skoro 100 civila. Izvijestili su kako UN-ova rezolucija nije odobrila trenutačnu situaciju u Libiji. Vojni dužnosnici zapadnih snaga odbacuju sve navode o ubijenim civilima. Ruski predsjednik Medvedev je pak u četvrtak rekao američkom kolegi Baracku Obami kako se moraju spriječiti cviilne žrtve tijekom akcije u Libiji

Francuski ministar: Gadafi je ludi diktator

Na RTL-ovom radiju francuski ministar vanjskih poslova Alain Juppe izjavio je kako će se zračni napadi u Libiji nastaviti. 

- Moamer Gadafi je lud diktator. Uvjeren sam da si neki u Tripoliju postavljaju pitanje može li se dalje s njime. Nezamislivo mi je da bi režim s takvom osobom na čelu mogao opstati, ali želimo da o tome odluče Libijci - rekao je Juppe.

Demantirao je da su u zračnim napadima saveznika stradali civili. Dodao je kako će sljedeća faza biti mirovna inicijativa.

Idi na 24sata

Komentari 59

  • cisaglisa 31.03.2011.

    Moamare,lično te podržavam!!!Mi smo Titovi borci!Amerika i Engleska bit će zemlja proleterska!

  • user_92977 25.03.2011.

    Ameri ko Ameri...... Oni se ne usude jedino zaratit sa Kinom i Rusijom, ostale su zemlje manje od njih...... Zašto ne napadnu Rusiju, ona je bogata naftom, zemnim plinom, vodom, samo što je malo hladno al nema veze. Ili Kinu recimo, oni imaju puno minerala i takih pizdar***, njih se ne usude.

  • enesnecco 25.03.2011.

    cudno kako ovi ameri nemaju nista protiv krsenja ljudskih prava u Kini i Rusiji... izgleda da im je bas jako stalo do libijskog naroda... ima neka tajna veza...

Komentiraj...
Vidi sve komentare