To je to što me zanima!

Gasili zapaljeno smeće u Paromlinu, busevi stajali

U utorak oko 20 sati zapalilo se smeće u Paromlinu u Zagrebu. Velike štete, srećom, nije bilo, a autobusi ZET-a nisu mogli prometovati
Vidi originalni članak

Prolazio sam oko 20 sati. Vidio sam da gori Paromlin, naveo je čitatelj 24sata Mario koji je u utorak navečer snimio fotografije gašenja požara u ionako izgorenoj zgradi Paromlina u zagrebačkoj Paromlinskoj 17. Kako je autobusni terminal ZET-a u blizini, policija je u nekoliko kratkih navrata zatvarala promet Paromlinskom.
- Zbog gorućeg predmeta zapalilo se smeće u Paromlinu. Vatru su ugasili vatrogasci, a šteta je neznatna - rekli su nam u srijedu u Policijskoj upravi zagrebačkoj.
Šteta je minimalna, naime, jer je zgrada Paromlina, parnog i umjetnog mlina, izgorjela u požaru 1988.
Paromlin je vrlo bitna zagrebačka građevina u povijesti arhitekture. Graditelj Josip Dubsky jedan je od prvih primijenio armirani beton u konstrukciji. Kraljevski povlašteni zagrebački parni i umjetni mlin građen je od 1906. do 1908. i smješten između Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski i Glavnog željezničkog kolodvora.
Gradnju Paromlina potaknula je 1862. skupina zagrebačkih trgovaca.  Prvobitna zgrada zagrebačkog parnog i umjetnog mlina sagrađena je 1863. Godine 1873. Paromlin je pretvoren u veće dioničko društvo.
Sudbina Paromlina i njegova obnova još su na čekanju. 

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare