To je to što me zanima!

Gauck je priznao: 'I Njemačka je kriva za armenski genocid'

Njemačka je u Prvom svjetskom ratu bila turska saveznica. Predsjednik Joachim Gauck je na bogoslužju u berlinskoj katedrali prvi put službeno priznao genocid
Vidi originalni članak

Njemački predsjednik Joachim Gauck rekao je kao Nijemci moraju preispitati svoje pamćenje jer su njemački vojnici sudjelovali u planiranju i djelomično u provođenju deportacija Armenaca.

- Informacije njemačkih promatrača i diplomata koji su jasno utvrdili namjeru istrebljenja Armenaca su bile ignorirane jer njemački Reich, saveznik Osmanskog Carstva, nije želio kompromitirati svoje odnose s njime - kazao je Gauck.

Ovo je prvi put da je Njemačka upotrijebila riječ "genocid" govoreći o tim pokoljima. No, govor njemačkog predsjednika na ekumenskom bogoslužju u berlinskoj katedrali mogao bi povrijediti Tursku koja im je velika saveznica. U Njemačkoj, inače, živi najveća turska zajednica u inozemstvu koja broji od oko 3 milijuna ljudi.

Ankaru, koja ne priznaje genocid nad Armencima, razbjesnio je i austrijski parlament koji je također priznao genocid odnosno masovno istrebljenje 1,5 milijuna ljudi. Jer Austrijanci su kao i Nijemci bili saveznici Osmanskog Carstva za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Dosad je više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale genocid, a Ankara je bila ogorčena izjavama pape Franje koji je govorio o genocidu nad Armencima od 1915. do 1917. godine.

Idi na 24sata

Komentari 50

  • varešak 24.04.2015.

    Eto i Njemacka priznaje,a Turska ne.

  • SAINT 24.04.2015.

    Taj velik pokolj Armenaca su organizirali i financijski pomogli Turskoj masoni da smanje broj kršćana i da to odrade muslimani , tako da taj zločin ostane na teret Turaka.

  • Gvendolina BobN 24.04.2015.

    Rafael de Nogales Méndez Venezulanac, koji je bio časnik u Turskoj vojsci je detaljno opisao genocid, kao što i u Jeruzalemu, u Armenskoj četvrti postoji plakat Armenskog Genocida.

Komentiraj...
Vidi sve komentare