Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
50 komentara

Gauck je priznao: 'I Njemačka je kriva za armenski genocid'

Njemačka je u Prvom svjetskom ratu bila turska saveznica. Predsjednik Joachim Gauck je na bogoslužju u berlinskoj katedrali prvi put službeno priznao genocid

50 komentara

Njemački predsjednik Joachim Gauck rekao je kao Nijemci moraju preispitati svoje pamćenje jer su njemački vojnici sudjelovali u planiranju i djelomično u provođenju deportacija Armenaca.

- Informacije njemačkih promatrača i diplomata koji su jasno utvrdili namjeru istrebljenja Armenaca su bile ignorirane jer njemački Reich, saveznik Osmanskog Carstva, nije želio kompromitirati svoje odnose s njime - kazao je Gauck.

Ovo je prvi put da je Njemačka upotrijebila riječ "genocid" govoreći o tim pokoljima. No, govor njemačkog predsjednika na ekumenskom bogoslužju u berlinskoj katedrali mogao bi povrijediti Tursku koja im je velika saveznica. U Njemačkoj, inače, živi najveća turska zajednica u inozemstvu koja broji od oko 3 milijuna ljudi.

Ankaru, koja ne priznaje genocid nad Armencima, razbjesnio je i austrijski parlament koji je također priznao genocid odnosno masovno istrebljenje 1,5 milijuna ljudi. Jer Austrijanci su kao i Nijemci bili saveznici Osmanskog Carstva za vrijeme Prvog svjetskog rata.

Dosad je više od 20 zemalja, među kojima su Francuska i Rusija, priznale genocid, a Ankara je bila ogorčena izjavama pape Franje koji je govorio o genocidu nad Armencima od 1915. do 1917. godine.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message