To je to što me zanima!

Odvjetnik Šale: Đuru je ubila država koja je tražila pritvor

Upravitelj zatvora u Osijeku u kojem se Đuro Brodarac (67) nalazio unazad tri tjedna kaže kako Brodarac nije htio biti sam u sobi te kako se na zdravlje nije žalio
Vidi originalni članak

Nekoliko puta sam nudio Đuri Brodarcu da bude sam u sobi, no on je bio društvena osoba i nije želio biti sam, rekao je za Jutarnji list Tomislav Cvitanušić, upravitelj zatvora u Osijeku. Rekao je i kako je Brodarac imao svoj krevet, tlakomjer, mjerač za šećer te su u sobi imali ventilator.  Tomislav Cvitanušić kaže kako se Brodarac nije žalio na zdravstvene  tegobe.  Smatra i kako na ono što se dogodilo nisu mogli utjecati. 

Ministar zdravstva Darko Milinović je rekao kako je zdravstveni sustav bio nemoćan u vezi bolesti no naložio je istragu kako bi se vidjelo da li je sve napravljeno po pravilima struke. Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je pak rekao kako je premijerka Jadranka Kosor od njega zatražila da joj dostavi izvješće da li je bilo kakvih propusta u zatvorskom sustavu. No Bošnjaković napominje da je Brodarac bio u dobrim uvjetima, piše Dnevnik.hr

Đuro Brodarac umro u bolnici u Osijeku

Nekoliko sati tijekom noći liječnici osječke kardiologije borili su se za život generala Đure Brodarca (67), no unatoč svim pokušajima, on je umro ujutro u 8.30 sati. 

Brodarac se unazad tri tjedna nalazio u pritvoru u Osijeku gdje je doveden pod sumnjom da je, kao djelatna vojna osoba, 1991. godine počinio ratni zločin na sisačkom području. Sa njim su u pritvoru bila još dvojica uhićenih, Vladimir Milanković i Drago Bošnjak. 

General se u ponedjeljak požalio na loše zdravstveno stanje pa je prevezen u osječku bolnicu na odjel kardiologije. Kasno navečer stanje mu se pogoršalo pa je prebačen na odjel intenzivnog liječenja zbog problema sa disanjem. 

Neslužbeno doznajemo da je Brodarac imao septični napad, a da liječnici nisu uspjeli na vrijeme otkriti njegov izvor. Istražni sudac je od bolnice zatražio svu medicinsku dokumentaciju, a naložit će i sudsko-medicinsku obdukciju kako bi se točno utvrdio razlog smrti.

Đuru Brodarca će pokopati u petak u 17 sati na groblju Viktorovac u Sisku. 

Odvjetnik: Što se tiče obitelji, Đuro Brodarac je ubijen

Petar Šale, odvjetnik generala Đure Brodarca, potvrdio je neslužbene izjave da je Brodarac umro zbog srčanih problema. 

- Službeno od bolnice još ništa nismo dobili jer se čekaju rezultati obdukcije. No, što se nas tiče, i što se tiče obitelji Đure Brodarca, on je ubijen. Ubila ga je država koja je inzistirala na zatvorskom pritvoru u ovom sudskom postupku iako smo mi od početka za njega tražili kućni pritvor, obzirom da se radi o dugogodišnjem srčanom bolesniku. Brodarac je bio teški bolesnik koji je svakoga dana pio 12 tableta za srce i tlak i živio je u kontroliranim uvjetima. Situacija u kojoj se našao u zatvoru i stres bili su okidač za nove zdravstvene probleme koji su, eto, rezultirali njegovom smrću. Obitelj je ogorčena i oni će odlučiti kako ćemo dalje postupati, odnosno da li će tužiti državu za njegovu smrt ili ne, rekao je Šale dodajući kako je on svog klijenta zadnji puta vidio u ponedjeljak kada mu se požalio da se osjeća veoma loše.

Idi na 24sata

Komentari 826

  • trollzor332 16.07.2011.

    HU D FAK IS DJURO BRODARAC-.-?svud se pise o njemu,a nemam pojma ko je taj lik :<

  • barcaporsiempre 16.07.2011.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 2 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je teža opomena. Trenutno imate 0 lakih opomena i 1 težu opomenu u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Confo 16.07.2011.

    yey.. priko 800 komentara.. :)

Komentiraj...
Vidi sve komentare