To je to što me zanima!

Ghani: Pozivam talibane da pristupe pregovorima s vladom

Afganistanske vlasti žale se da su isključene iz pregovora u Kataru i upozoravaju da svaki dogovor Sjedinjenih Država i talibana mora dobiti odobrenje Kabula
Vidi originalni članak

Afganistanski predsjednik Ashraf Ghani pozvao je u ponedjeljak talibane da "pristupe ozbiljnim pregovorima" s vladom u Kabulu, nakon višednevnih pregovora u Dohi u kojima su sudjelovali pobunjena skupina i američki izaslanici te je poručio da Afganistanci ne žele dugoročni ostanak stranih vojnika. 

"Pozivam talibane (...) da pokažu afganistansku odlučnost, da prihvate mirovne zahtjeve Afganistanaca i da pristupe ozbiljnim pregovorima s afganistanskom vladom", rekao je u televizijskom govoru iz predsjedničke palače u Kabulu objavljenom na državnoj televiziji.

Afganistanske vlasti žale se da su isključene iz pregovora u Kataru i upozoravaju da svaki dogovor Sjedinjenih Država i talibana mora dobiti odobrenje Kabula.

Talibani nikad nisu htjeli izravno pregovarati s afganistanskom vladom koju smatraju "marionetom" Washingtona.

"Želimo mir, želimo ga što prije, ali želimo da ga prati plan", dodao je Ghani i naglasio "Ne zaboravimo da su žrtve ovog rata Afganistanci i da zato mirovni proces moraju voditi Afganistanci".

Ghani je u svom govoru rekao da Afganistanci ne žele da inozemne postrojbe budu na dulje vrijeme u zemlji, premda je njihova sadašnja nazočnost potrebna i vlada ima jasan plan za njihov odlazak kada se jednom uspostavi mir.

Ashraf Ghani je održao govor dan nakon susreta s posebnim američkim izaslanikom Zalmayjem Khalilzadom koji je netom bio doputovao iz Dohe.

Zalmay Khalilzad je u nedjelju navečer stigao u Afganistan nakon šestodnevnih pregovora talibana i američkih čelnika u Dohi. Obje strane su izvijestile da su postigle "napredak" u pregovorima.

Trajanje pregovora potiče nadu da bi dogovor talibana i SAD mogao biti temelj za formalne mirovne pregovore s vladom u Kabulu, premda postoje mnoge sporne točke.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • Symbian 30.01.2019.

    I to je rezultat nakon 16 godina rata proziv Talibana?!

  • Nesvrstani_1 29.01.2019.

    Gdje završi američko-evropska ,,sila i tehnika". Nakon toliko godina dobili lekciju kao i Rusi. Uzalud vam trud svirači.

  • Miške 29.01.2019.

    Na rep soli, možete staviti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare