To je to što me zanima!

Glavašu 30 dana pritvora, sud BiH će ga ipak izručiti?

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Tužiteljstvo BiH ima 40 dana da sudu dostavi sve dokumente za izručenje. Sud vjeruje da je Glavaš državljanstvom želio izbjeći pravosudni progon
Vidi originalni članak

Sudac Branko Perić odredio je ekstradicijski pritvor za Branimira Glavaša od 30 dana. Tužiteljstvo nakon isteka pritvora, ima još deset dana dana da sudu dostavi ekstradicijske dokumente, prenosi HRT. Perić je obrazložio da je takvu odluku, koja je ujedno i presedan u BiH, donio jer postoji očigledna namjera da se zahtjevom za državljanstvo izbjegne pravosudni progon zbog presude za ratni zločin. Glavašev odvjetnik Nikica Gržić može se, u roku od 24 sata, žaliti Apelacijskom sudu. Sudac Perić saslušao je Branimira Glavaša prije donošenje odluke. On je ponovio kako BiH smatra svojom drugom domovinom. Dodao je da pravosudnim tijelima BiH ništa ne zamjera te da će poštovati njihove odluke. Napomenuo je i kako je u svakom trenutku spreman pristupiti novom suđenju, no jedino pred sudom BiH, kojeg smatra nepristranim sudom.
Gržić je rekao je za FTV kako je glavni tužitelj BiH Milorad Barašin zloupotrebio procesna prava. Prema Gržićevim riječima, federalna policija još je u ponedjeljak provjerila Glavaševe dokumente te nije bilo osnove da ga se zadrži u pritvoru niti 24 sata. Policija je Glavaša uhitila u srijedu ujutro na području Kupresu na temelju međunarodne tjeralice koju je raspisala hrvatska policija. Glavni tužitelj Tužiteljstva BiH Milorad Barašin mu je isti dan odredio 24 sata zadržavanja u pritvoru.

ŠIŠLJAGIĆ: IZNENADILA NAS JE ODLUKA SUDA
Vijest o produljenju pritvora Branimiru Glavašu iznenadila je
osječki HDSSB.
- BiH pravosuđe imalo je i više nego dovoljno vremena provjeriti
pravovaljanost Glavaševih dokumenata i njegovog državljanstva koje je on ishodovao puno prije presude - rekli su u HDSSB-u. Dodali su da Glavaš po svim zakonima BiH ima pravo na državljanstvo i ono uopće nije sporno. Čak i mi, kažu u HDSSB-u, imamo pouzdane informacije da je do sada nedvojbeno utvrđeno da su njegovi dokumenti ispravni i zato ne znamo na temelju čega su oni produljili pritvor.
- Nadamo se da BiH pravosuđe neće podleći pritisku Ive Sanadera koje zasigurno postoji - kaže predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić.

Idi na 24sata

Komentari 24

  • freeyourself 15.05.2009.

    Ako je BiH dio civiliziranog svijeta Glavaš će vjerojatno biti izručen. Uz pitanje da li on zloupotrebljava državljanstvo treba postaviti i drugo pitanje. Naime u međunarodnoj zajednici postoji konvencija o izbjegavanju dvostrukog državljanstva i tendencija u modernom civiliziranom svijetu je da nitko nemože imati više od jednog državljanstva. Dakle ako je Glavaš tražio državljanstvo BiH tada su u BiH trebali tražiti i dokumente kojima on potvrđuje ispis iz državljanstva Hrvatske. E sad ako Glavaš više nije državljanin Hrvatske onda bi moglo za njega biti sve ok.

  • rođo rođin1 14.05.2009.

    @bosnija-80 pa reko ja tebi od lopova kod još veći,od korumpirani do još korumpiranijih.glede jelavića ista priča kao i kod ovih predhodno navedenih.štite ga u hrvatskoj isti kao i ote tamo kod vas.vrana vrani oči ne kopa.

  • bosnia_80 14.05.2009.

    @vuk samotnjak..oprosti, dobro ja znam u kakvoj državi živim, ali uvrijedilo me kad ste Vi i ovaj kolega svetac prvi počeli sa ruganjem bosanskoj državi i pravosuđu! osim toga, kad ste već pomenuli ovu gospodu, zašto ne spomenuste i ANTU JELAVIĆA? od koga on bježi i ko ga štiti???

Komentiraj...
Vidi sve komentare