To je to što me zanima!

Gledaju u smrt za 8500 kn: Poginuo dok je micao mine

Pirotehničar Marin Beretin pipalicom je dotaknuo minu u Kotar šumi pokraj Petrinje dok je njegovog kolegu Gligora Maravića geler pogodio u nogu...
Vidi originalni članak

Pirotehničari dubrovačke tvrtke Heksogen, koji posljednjih 20-ak dana razminiraju šumu Kotar blizu Petrinje, u nedjelju su se upravo bili spremali na pauzu za ručak. Marin Beretin (34) iz Murvice pokraj Zadra, njihov kolega, navodno im je rekao da će doći za njima čim “odradi” još koji metar miniranog terena. U tom je trenutku pipalicom dotaknuo minu, koja je eksplodirala. Marin je na mjestu poginuo, a njegova je kolegu Gligora Maravića (37) iz Dubrovnika geler pogodio u potkoljenicu. Eksplozija je na noge dignula mještane Kolonije, naselja pokraj Petrinje.
- Odmah smo znali da nešto nije uredu. Cijela nam se kuća zatresla. Izašli smo na ulicu i vidjeli šokirane pirotehničare. Dozivali su kolege. Javio im se samo jedan. Policija i Hitna pomoć stigli su u rekordnom roku. Vidjeli smo ranjenoga kako krvari iz noge - rekla je mještanka Katica Koščević (45). Dodala je da se djeca često igraju u šumi i upravo se na tom predjelu katkad igraju skrivača. Hitna je ozlijeđenog Maravića prevezla u sisačku bolnicu. Tamo su ga operirali i izvan je životne opasnosti. Beretin je treća žrtva mine s tog područja.
- Često su ovdje nesreće zbog iznimno teška terena. Nema nikakvih zapisa jer su mine postavljene nasumce, a strojevi teško prolaze zbog guste šume pa se razminira ručno - rekao je Ivan Lukačević iz Hrvatskog centra za razminiranje.
- Upravo je na tom dijelu tijekom Domovinskog rata bila prva crta bojišnice. Tamo gdje je ovaj mladić poginuo rušio sam tada hrastove da spriječim protivničke tenkove. - zaključio je Marko Uhitil (68), umirovljeni branitelj iz petrinjske Kolonije. Beretin je navodno živio u Karlovcu sa ženom i djetetom.

OBITELJ O TRAGEDIJI DOZNALA OD PRIJATELJA
Pred rodnom kućom Marina Beretina u Radovinu nedaleko od Zadra u ranim popodnevnim satima počeli su se skupljati ožalošćeni rodbina i prijatelji. Majka Nada je u kući plakala i naricala, a otac Šime sjedio je vani i u suzama primao sućut. Obitelj nije dobila službenu obavijest o sinovljevoj smrti. Saznali su kad je Marinovu majku nazvao njegov kolega iz Centra za razminiravanje i izrazio joj sućut.
- U šoku smo, ali i ogorčeni jer nam nitko ništa nije javio, kaže Marinov prijatelj dodajući kako je Marin sa suprugom i sinčićem živio u Karlovcu.
- Bio je vedar, veseo, pun života. Nitko ne može vjerovati da je mrtav, kaže.

Idi na 24sata

Komentari 28

  • bskalec 24.08.2009.

    Nema tih riječi koje se mogu u ovom trenu reči. Grozan je osječaj ali moram priznat i reči svima bio si pravi i ostat češ mi u lijepom siječanju, zato kolega počivaj u miru i neka ti bude laka hrvatska zemlja a obitelji i rodbini moja velika sućut..

  • mina77 24.08.2009.

    prestrašno, mlad čovjek...

  • dbanon_ri 24.08.2009.

    Proklet bio onaj tko ju je postavio!

Komentiraj...
Vidi sve komentare