To je to što me zanima!

Globalne prijetnje čovječanstvu 'Bojimo se potresa i terorizma'

Velike i katastrofalne prirodne katastrofe, lokalni ratovi i krize... sve su to prijetnje čovječanstvu koje znanstvenici prognoziraju i za ovu 2017. godinu...
Vidi originalni članak

Najveća globalna prijetnja čovječanstvu u 2017. godini bit će - vremenske nepogode, tvrde znanstvenici. Istraživanje Svjetskog Ekonomskog Foruma je zaključilo da uz vremenske nepogode, kao što su poplave, ekstremne vrućine i suše, velika prijetnja su i masovne migracije i kobni teroristički napadi.

Te globalne prijetnje će biti najveći rizik čovječanstvu idućih 12 mjeseci, ako je vjerovati znanstvenicima. Razarajuće prirodne katastrofe, kao što su potresi i uragani, također ulaze na taj "popis". Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri pa su velika prijetnja i cyber špijunaže i krađe podataka.

Što je CIA vidjela kao najveće prijetnje prošle godine:

Islamska država

Jim Clapper iz CIA-e je prošle godine Kongresu ISIS opisao kao 'nadmoćnu terorističku prijetnju', odlučnu militantnu skupinu koja bi mogla rukovoditi i inspirirati napade na velik broj ciljeva diljem svijeta.

Jedan od direktora CIA-e, pukovnik Vincent Stewart, upozorio je kako će ISIL u 2016. vjerojatno provesti još napada u Europi te da je vrlo vjerojatno kako će pokušati napade i na američkom tlu.

Cyber špijunaža

Svijet je već svjedočio brojnim primjerima kakvu su štetu u stanju učiniti hakeri, bilo da su u pitanju povjerljive vojne ili državne tajne ili pak rušenja produkcijske tvrtke u Hollywoodu.

Clapper je rekao kako je cyber špijunaža i dalje jedna od najvećih opasnosti za vlade širom svijeta i upozorio da će i ISIL razviti slične sposobnosti. Ruski i kineski hakeri su ciljali informacijske sisteme koje kontrolira američka vlada i industrija, tvrdi. Ugrožene su vojne mreže, lanci nabave i važne informacijske strukture, a mnogi su bili predmetom hakerskih napada.

Clapper je rekao kako Peking selektivno koristi hakerske napade protiv ciljeva za koje vjeruju da je prijetnja stabilnosti Kine i legitimitetu njezina režima, da je Pjongjang 'vjerojatno i dalje sposoban pokrenuti ometajuće i destruktivne cyber napade kako bi te podržao svoje političke ciljeve te da Moskva 'zauzima sve istaknutiji cyber stav' i spremnost za ciljanje kritičnih infrastruktura i obavljanje špijunskih operacija.

'Mogli bismo se naći u novom Hladnom ratu', kazao je Clapper.

Nuklearna Sjeverna Koreja

Stručnjaci za nuklearno oružje vjeruju kako Pjongjang ima sposobnost da do 2020. godine ima između 20 i 100 nuklearnih bombi. Clapper je Senat izvijestio kako reaktor sada radi dovoljno dugo da nadoknadi plutonij. 'U pitanju su tjedni ili mjeseci', kazao je.

 

Idi na 24sata

Komentari 30

  • ivanunited 21.01.2017.

    Ko još brine za sutra....

  • sve u 16 20.01.2017.

    Najveca prijetnja smo mi sami sebi,nekvalitetan zivot,opijanja,pusenja,prezderavanja i sto drugih stvari...nakon toga su politicari i tajkuni cijelog svijeta

  • NINĐAMINĐA. 20.01.2017.

    Da se bar desi neka globalna katastrofa.Ubi me ova dosada.Dosada je sto puta gora nego apokalipsa.

Komentiraj...
Vidi sve komentare