To je to što me zanima!

Goleme ružičaste meduze potopile japansku kočaricu

Goleme meduze Nomure preplavile su more oko Japana. Kočarica je pokušavala izvući mrežu s meduzama, no prevrnuli su se. Ribari su spašeni
Vidi originalni članak

Jato meduza, od kojih su neke teške i do 200 kilograma, prevrnulo je u petak japansku kočaricu dok su trojica mornara pokušavala izvući mrežu. Spasili su ih drugi ribari. Armada meduza pojavila se u Žutom moru četiri godine od posljednje najezde. Sada su krenule prema Japanu. Jedna od najvećih meduza, vrste nomura, može imati promjer do dva metra. Nomure u skupinama lako mogu potrgati mrežu, a riba koju ulove zajedno s meduzama je otrovana. Zbog tako velike najezde, kočarice su prestale izlaziti na more, a ribari su u nekim mjestima ostali bez većine zarade. Opasne meduze nalazili su i u reaktorima za hlađenje nuklearnih postrojenja. Stručnjaci vjeruju kako su vremenski uvjeti idealni za razmnožavanje u tom području posljednjih mjeseci. Za širenje meduza krive globalno zatopljenje, kineske rijeke bogate hranom za meduze i pretjerani lov drugih vrsta, čime ostaje dosta planktona kojim se hrane meduze.

Idi na 24sata

Komentari 21

  • macki 04.11.2009.

    Ja vjerujem da su ove jambo meduze 100% izgurale >Marco Polo< na onu hrid pa se zato nasukao. Bile su na tajnom zadatku pa ih nije nitko primjetio. Naime...postoji mali niklearni reaktor u jadranu u kojem se one razmnozavaju i treniraju. :-))))

  • Piknik 04.11.2009.

    ajme odvratne su.

  • klasa13 03.11.2009.

    daj prodaj par komada za piranski zaljev....možda se slovenci odreknu mora

Komentiraj...
Vidi sve komentare