To je to što me zanima!

GONG: Pritužbe na biračke odbore obilježile izborni dan

GONG je nakon zatvaranja birališta za lokalne izbore priopćio da je izborni dan prošao mirno, no uz mnoštvo pritužbi koje su se najviše odnosile na rad biračkih odbora i kršenje izborne šutnje.
Vidi originalni članak

U toj udruzi koja nadgleda glasovanje kažu da su zaprimili više od dvije stotine upita građana. Upiti su bili vezani uz izborni proces, biračka prava i rad administracije, a brojne pritužbe odnosile su se na rad biračkih odbora u kojima su ispitivali građane žele li glasati samo za gradonačelnika ili i za preostale liste, navodi GONG koji je o tome obavijestio gradska izborna povjerenstva.

Povratna informacija koju je dobio bila je da se nije radilo o uputi ili namjernom obeshrabrivanju birača i biračica.

Iz DIP-a su tijekom dana upozorili biračke odbore da trebaju nuditi sve listiće svim biračima i biračicama, ističe GONG.

ZAGREB: PRATITE UŽIVO Kandidati čestitali Tomaševiću, Pavičić Vukičević: Ujutro ćemo se obratiti u vezi drugog kruga

Bilo je i nekoliko slučajeva da zaraženi od korone i/ili u samoizolaciji nisu ostvarili biračko pravo jer im birački odbori nisu izašli u susret i omogućili glasanje kod kuće sukladno preporukama.

Zbog činjenice da brojevi biračkih odbora nisu javno dostupni, građani u samoizolaciji bili su upućeni da nazivaju gradska izborna povjerenstva, a budući da su ona istovremeno i kontakt za sve nepravilnosti, njihove linije su ponekad bile zagušene pa je manji broj građana ostao bez mogućnosti da koriste svoje pravo glasanja od kuće, navodi GONG.

Primili su i pritužbe osoba na bolničkom liječenju, kojima zbog korona režima nije bilo moguće napustiti bolnice kako bi glasali u svom prebivalištu, ali i medicinskog osoblja i zaposlenika državnih službi koji su radili u smjenama od 7 do 19 sati, a poslodavac im nije omogućio da iskoriste biračko pravo.

LOKALNI IZBORI UŽIVO Izlazne ankete: Tomašević blizu pobjede u prvom krugu, u Splitu vodi Puljak, Radić drži Osijek

GONG navodi da je bilo i žalbi građana da pred pojedinim biračkim mjestima nisu bile osigurane epidemiološke mjere kao i nekoliko poziva osoba koja su dolaskom na biračko mjesto utvrdile da su njihova imena već bila zaokružena u izvadcima u popisu birača, bez da su prethodno glasali.

"Ovakve pogreške, iako malobrojne, pojavljuju se na svim tipovima izbora i umanjuju razinu povjerenja u integritet izbornog procesa”, zaključuje GONG.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare