To je to što me zanima!

Gospodarstvenici: Europa je naivna u odnosima s Kinom

Vodeći predstavnici europskog i njemačkog gospodarstva kritizirali su naivnost Europe u odnosima s Kinom te političarima predbacili nedostatak smjernica i vizija glede razvoja europskog gospodarstva
Vidi originalni članak

Europa je u prošlosti bila vrlo naivna u odnosima s Kinom. Pekingu treba jasno dati do znanja da Europa nije komad sira koji svatko može grickati, rekao je u razgovoru za Bild am Sonntag Pierre Gattaz, predsjednik lobističke organizacije Business Europe koja u Bruxellesu zastupa interese 40 gospodarskih udruga iz cijele Europe.

On je ponovio prijašnji zahtjev poduzetnika za izjednačavanje investicijskih uvjeta u Kini i Europskoj uniji i pronalaženje zajedničkih europskih smjernica.

- Kinezi su vrlo sposobni kada treba pronaći rupe u propisima i zato moramo zatvoriti te rupe i ojačati zajedništvo - rekao je Gattaz.

U zajedničkom intervjuu i predsjednik Saveza njemačkih industrijalaca (BDI) Dieter Kempf je upozorio na naivnost u odnosima s Kinom.

- Na smijemo biti naivni. Kina često igra po svojim pravilima, a na nama Europljanima je da jasno izrazimo svoje interese - rekao je Kempf i od Europske unije zatražio da se založi za pravedna i jednaka pravila za obje strane.

Oba predstavnika gospodarskih udruga predbacila su političkoj eliti EU-a nedostatak vizija i smjernica kad je u pitanju gospodarstvo.

- Kina ima viziju za budućnost. SAD također. No mi u Europi nemamo pojma gdje bismo htjeli biti za deset godina - rekao je Gattaz.

Idi na 24sata

Komentari 22

  • CoinMaster 15.04.2019.

    Mnogi koji nisu gospodarstvenici to kuže, posebno oni koji su s Kinezima imali priliku poslovati. Naši lumeni su im doslovno sve stavili na dlan i bezbrižno otišli na godišnji.

  • Cipelcug 14.04.2019.

    Banke koje su klijentima nudile i odobravale neotplative kredite su ok?

  • laky03348 14.04.2019.

    Bitno da su amerikanci preposteni za sve eu naivnjake,,a tko nas gleda u eu vise nego amerikanci zahebati,,kinezi su mala maca spram neljudi amerikanaca.

Komentiraj...
Vidi sve komentare