To je to što me zanima!

Gotovo je, 1. 7. smo dio EU-a: Njemačka ratificirala ugovor!

Bundestag je ratificirao ugovor za manje od 60 minuta. Među prvima je glasovala Angela Merkel. Za su bila 583 zastupnika, šest je bilo suzdržanih i niti jedan protiv
Vidi originalni članak

Nakon što je hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom dosad  ratificiralo 26 država članica, u četvrtak je to, kao posljednja, učinila i Njemačka. Odnosno, učinio je to Bundestag, donji dom parlamenta, a gornji dom, Bundesrat, učinit će to na plenarnoj sjednici 7. lipnja. Bundestag je ratificirao hrvatski pristupni ugovor za manje od 60 minuta. Među prvima je glasovala Angela Merkel, a rezultat je bio 583 glasa za, šest suzdržanih i niti jedan protiv. Inače, Slovačka je bila prva koja je ratificirala ugovor. Bilo je to 1. veljače 2012.

Thomas Doerflinger iz frakcije CDU/CSU priznao je da "nisu uvijek bili ugodni partneri hrvatskim kolegama", ali je Hrvatskoj čestitao na obavljenom poslu. Pohvale su se redale cijelo vrijeme uoči glasovanja.

Dietmar Nietan iz SPD-a naglasio je kako EU, bez obzira na probleme, jamči mir, a ulazak Hrvatske u Uniju stabilizirat će regiju nedavno pogođenu ratom. Nietan nije zaboravio istaknuti Vukovar i ratne rane, javlja Večernji list

Istu rečenicu ponavljali su i ostali, posebno čestitajući na teškom pregovaračkom procesu, ali i na korjenite reforme te stavljajući Hrvatsku u kontekst regije i zagovarajući daljnje širenje kao jamstvo stabilnosti i demokratskih promjena. 

- Ne smijemo zatvoriti vrata nakon ulaska Hrvatske - upozorio je "zeleni" Manuel Sarrazin, ali i upozorio na ekonomsku situaciju u Hrvatskoj te broj nezaposlenih. No, umjesto zastrašivanja da u EU dolazi nova Grčka, zazvao je europski koncept solidarnosti te pozvao "neka Hrvatska s nama ide dalje", slično kao i Josip Juratović, ističući da Njemačku neće preplaviti hrvatski radnici.

Idi na 24sata

Komentari 364

  • AnteG 18.05.2013.

    i ovo niste stavili na naslovnice??! :D bye bye balkan! ostavljamo vas u izolaciji!

  • Firemob 18.05.2013.

    Čestitke Hrvatim na dobrovoljnoj okupaciji.

  • ilmare 17.05.2013.

    Predali se EU bez ispaljenog metka.... A žrtava će biti i te kako....

Komentiraj...
Vidi sve komentare