To je to što me zanima!

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola

Temelj za građanski odgoj postavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, a zatim je oplemenjen i prilagođen lokalnim specifičnostima, rekao je Flego
Vidi originalni članak

Sljedeće školske godine deset istarskih osnovnih škola počinje eksperimentalno s građanskim odgojem kao izvannastavnom aktivnošću, najavljeno je u utorak u sjedištu Istarske županije u Pazinu, gdje su sporazum o suradnji potpisali predstavnici Istarske županije, pet istarskih gradova te Rijeke, gdje se takav program već provodi.

Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, predstavnici Pazina, Pule, Umaga, Poreča i Rovinja i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

"Kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje i izgradnju otvorenoga i tolerantnog društva. Zbog toga, smatram kako cjelovitu kurikularnu reformu treba čim prije provesti", rekao je Flego i istaknuo kako se upravo s tim ciljem u Istarskoj županiji eksperimentalno uvodi građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama.

Temelj za građanski odgoj postavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, a zatim je oplemenjen i prilagođen lokalnim specifičnostima, podsjetio je, dodajući da se regionalni identitet i vrijednosti njeguju već zavičajnom nastavom, a uvođenjem građanskog odgoja čini se dodatni pomak u tom smjeru.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskog odgoja. Eksperimentalno se provodi u šest osnovnih škola i izazvao je veliki interes učenika i zadovoljstvo učitelja i roditelja, rekao je. 

"Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom. Nažalost, građanski odgoj u Hrvatskoj još nije sastavni dio kurikuluma i predaje se kao izvannastavna aktivnost", rekao je Obersnel.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je da prije eksperimentalnog uvođenja građanskog odgoja provedena anketa u istarskim školama, od kojih su mnoge iskazale zanimanje za takvu izvannastavnu aktivnost. U rujnu 2017. imenovao je radnu skupinu za program u kojoj su od sedmero članova tri članice iz Centra za građanske inicijative iz Poreča. Interes za uvođenje građanskog odgoja iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin i Umag, za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija.

Idi na 24sata

Komentari 62

  • intellectus 20.02.2018.

    Soroseva drzava poprima svoje konture, karakter i identitet. Opaka igra istarskih "fasita i antifa". Jesu li ISTRANI istrazili sve jame napunjemne djecom, zenama, nevinim i neprocesuiranim, neduznim ljudima? Postoji li u Istri razlika izmedu fasizmaaa i antifasizma ili je to tamo ISTO?!

  • Lun@777 20.02.2018.

    Šteta što će biti samo u Istri. Mislim da bi to trebalo proširiti na cijelu Hrvatsku. Možda i hoće kad prođe ovaj eksperimentalni dio. Pošto je to vannastavna aktivnost isto kao vjeronauk, bilo bi dobro da djeca mogu birati što žele.

  • Übermensch_2 20.02.2018.

    Opet gluposti i samo gluposti.Gradanski odgoj?Pa kome to treba?Pa svaki treci hrvat je siromasan i u dugovima!A vi pricate o vasem "obrazovanju"?Pa gdje je to silno obrazovanje?NEMA GA.Nedajte se zavarati nacinom zivota koji vidite na ulici.Krediti i dugovi su to omogucili.Narod nema love ni za kiflu.Samo se ceka kad ce vrag doci po svoje a o tome niko ne razmislja.Bitno je da se stavi maska "imucnosti".Bitno je da svi glume face sa 30 tisuca kuna duga.

Komentiraj...
Vidi sve komentare