Obavijesti

News

Komentari 62

Građanski odgoj od jeseni u deset istarskih osnovnih škola

Temelj za građanski odgoj postavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, a zatim je oplemenjen i prilagođen lokalnim specifičnostima, rekao je Flego

VIDEO

Sljedeće školske godine deset istarskih osnovnih škola počinje eksperimentalno s građanskim odgojem kao izvannastavnom aktivnošću, najavljeno je u utorak u sjedištu Istarske županije u Pazinu, gdje su sporazum o suradnji potpisali predstavnici Istarske županije, pet istarskih gradova te Rijeke, gdje se takav program već provodi.

Sporazum su potpisali istarski župan Valter Flego, predstavnici Pazina, Pule, Umaga, Poreča i Rovinja i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

"Kao zajednici potreban nam je moderni obrazovni sustav koji će našu djecu poticati na kritičko razmišljanje i izgradnju otvorenoga i tolerantnog društva. Zbog toga, smatram kako cjelovitu kurikularnu reformu treba čim prije provesti", rekao je Flego i istaknuo kako se upravo s tim ciljem u Istarskoj županiji eksperimentalno uvodi građanski odgoj i obrazovanje kao izvannastavna aktivnost u osnovnim školama.

Temelj za građanski odgoj postavljen je u suradnji s Gradom Rijekom i civilnim društvom, a zatim je oplemenjen i prilagođen lokalnim specifičnostima, podsjetio je, dodajući da se regionalni identitet i vrijednosti njeguju već zavičajnom nastavom, a uvođenjem građanskog odgoja čini se dodatni pomak u tom smjeru.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel osvrnuo se na riječka iskustva uvođenja građanskog odgoja. Eksperimentalno se provodi u šest osnovnih škola i izazvao je veliki interes učenika i zadovoljstvo učitelja i roditelja, rekao je. 

"Izuzetno sam zadovoljan i ponosan što program građanskog odgoja širimo Hrvatskom. Nažalost, građanski odgoj u Hrvatskoj još nije sastavni dio kurikuluma i predaje se kao izvannastavna aktivnost", rekao je Obersnel.

Istarski župan Valter Flego podsjetio je da prije eksperimentalnog uvođenja građanskog odgoja provedena anketa u istarskim školama, od kojih su mnoge iskazale zanimanje za takvu izvannastavnu aktivnost. U rujnu 2017. imenovao je radnu skupinu za program u kojoj su od sedmero članova tri članice iz Centra za građanske inicijative iz Poreča. Interes za uvođenje građanskog odgoja iskazali su gradovi Pula, Rovinj, Poreč, Pazin i Umag, za škole čiji su osnivači, te 16 osnovnih škola čiji je osnivač Istarska županija.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 62
VIDEO

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm
PROMJENA VREMENA NA PUTU

Pratite kako veliko nevrijeme stiže u Hrvatsku: Za cijelu državu na snazi je meteoalarm

Kiša je već zahvatila dijelove Visa, Korčule i Pelješca, kao i dio samog sjevera države. Brojni stanovnici Hrvatske koji Praznik rada provode u prirodi nadaju se kako će ih kiša izbjeći, barem još neko vrijeme...

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'
4.3 PO RICHTERU

VIDEO Potres kod Slunja snimila nadzorna kamera: 'Prvo je jako udarilo, a onda se sve treslo...'

RAKOVICA - Odmah sam pregledao snimke nadzorne kamere s vikendice u Rakovici. Potres se jasno vidi. Prvo je jako udarilo, a onda se tlo kratko zatreslo. To je udaljeno samo 2 kilometra od epicentra, javio nam je čitatelj koji je poslao snimku potresa magnitude 4.3 po Richteru koji je u srijedu u 5.38 zatresao na granici s BiH, samo 15 kilometara od Slunja.
Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima
VELIKA PROGNOZA

Evo kad u Hrvatsku stiže kiša: Provjerite stanje po gradovima

Promjenljivo oblačno i nestabilno. Uz umjeren razvoj oblaka mjestimice kiša i pljuskovi s grmljavinom osobito poslijepodne i navečer. Ponegdje pljuskovi mogu biti jače izraženi, stoji u prognozi DHMZ-a za srijedu...