To je to što me zanima!

"Građanima ćemo otpisati kamate na porezne dugove"

Otpisat će se kamate koje su oko 18 posto godišnje. Glavnice će se reprogramirati na otplate od 30 do 60 mjeseci, najavila je u nedjelju Nada Čavlović Smiljanec
Vidi originalni članak

Ravnateljica Porezne uprave Nada Čavlović Smiljanec je u nedjelju u Dnevniku HRT-a potvrdila da će Ministarstvo financija uskoro Vladi predložiti zakon koji će građanima omogućiti oprost dijela poreznog duga i reprogram otplate. Nada Čavlović Smiljanec rekla je da će se to odnositi samo na građane koji su imali ili imaju obrte te porezne dugove.

- Otpis dugova neće imati nikakve veze s dugovima građana u bankama - objasnila je. Rekla je i da će dugove pojedinačno reprogramirati.

-  Otpisat će se kamate koje su oko 18 posto godišnje, no ne možemo točno reći koliko je to ukupno. Glavnice će se reprogramirati na otplate od 30 do 60 mjeseci. Ako ne mogu vratiti glavnicu onda nam jedino preostaje mjere naplate. Mi smo u iznimno teškoj situaciji i vjerujem da će se građani ipak javiti za reprogram - rekla je Nada Čavlović Smiljanec.

Idi na 24sata

Komentari 80

  • Halo Bing, kako brat 02.04.2013.

    "U iznimno smo teškoj situlaciji" kaže Nada, i nada se da će građanio imati razumjevanja. Jel to znaći da su građani krivi za ovu situlaciju? Nisu možda javna poduzeća i državne institucije glavni gubitaši, porezni dužnici i dužnici obrtnicima, malim poduzečima i građanima? I nisu li upravo javna poduzeća i državne institucije dovele toliko obrtnika, vlasnika malih firmi i građana u situlaciju da budu porezni dužnici? Otpis kamata, i plaćanje poreznog duga na rate, njima ne znaći ništa ili malo. Kad bi se zakonski uredila porezna obaveza, obrtnika, malih firmi i građana, na način da plate porezni dug tek nakon što oni u cjelosti naplate svoja potraživanja, bilo od države, javnih poduzeća ili drugih dužnika, t onda bi nešto značilo. A ovo, ovo je 0.

  • rodorodo 05.02.2013.

    Kako vas nije stram, sram vas bilo šta radite Hrvatskom narodu. U Njemačkoj je zakon da niti jedna banka ili ustanoma nesmije tražiti više od 13% efektivnu godišnju kamatu, jer sve šta je više od 13% protiv zakona je i spada u kamatarenje i zelenaštvo. Sram vas bilo. Zašto se sabor ne zabavi s tim problemom i nezaštiti svoj narod kao Njemci. Nemam više komentara za ovakav bezobrazluk.

  • Caffe-bar Gemini 04.02.2013.

    Mjera je dobra, ali bi uz nju trebalo privremeno (dvije do pet godina) ukinuti i zateznu kamatu na potraživanja koja su nastala do stupanja na snagu buduće uredbe ili zakona o privremenom ukidanju zatezne kamate. Na sva nova zaduživanja zatezna kamata bi i dalje vrijedila, ali bi ta zatezna kamata (3% na zbirnu vrijednost realno_dugovanje=ugovorna_kamata+glavnica) trebala biti prihod državnog proračuna. Na taj način država bi se odrekla zatezne kamate na postojeća dugovanja kako bi se ubrzalo vraćanje realnog_dugovanja.

Komentiraj...
Vidi sve komentare