To je to što me zanima!

Gradonačelnici u Hrvatskoj su većinom inženjeri i ekonomisti: Imamo i 7 doktora znanosti

Od ukupno 128 gradonačelnika, njih 94 završilo  je fakultet, 20 ih je ostalo na srednjoškolskoj svjedodžbi dok je onih s višom stručnom spremom 14.
Vidi originalni članak

Među gradonačelnicima u Hrvatskoj trenutno dominiraju inženjeri i ekonomisti, a sedam gradova vode doktori znanosti, pokazuje analiza razine obrazovanja gradonačelnika koju je u utorak objavio portal gradonačenik.hr.

Od ukupno 128 gradonačelnika, njih 94 završilo  je fakultet, 20 ih je ostalo na srednjoškolskoj svjedodžbi dok je onih s višom stručnom spremom 14. Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti,  danas ih je sedam, a još jedan priprema obranu doktorata, navodi se u analizi.  

Čak 35 inženjera

Portal gradonačelnik.hr  istražio je obrazovanja, odnosno zvanja i zanimanja kojima su se  bavili gradonačelnici prije nego što su završili na sadašnjoj upravljačkoj poziciji.

Iako se kao najučestalija zanimanja s visokom stručnom spremom tradicionalno spominju ekonomisti i pravnici, unutar gradonačelničke populacije trenutno dominiraju oni čija je naobrazba  s tehničkih ili tehnoloških područja.

MLADI I OBRAZOVANJE Predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje: Imamo najnižu stopu razmjene studenata u EU

Drugim riječima, najviše je inženjera, 35, i to prvenstveno s područja agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa i šumarstva te radiologije, geodezije i arhitekture.

Zatim slijede ekonomisti kojih je  28 pri čemu su najbrojniji oni s visokom stručnom spremom, a među njima su i tri doktora znanosti.

Među gradonačelnicima je i 12 tehničara s raznih područja (zubarski, kemijski, elektro, strojarski, vatrogasni, za računarstvo..),  kao i profesora odnosno nastavnika (hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, fizike, tjelesnog i glazbenog odgoja..). Liječnika je osam, politologa pet, a toliko je i pravnika.

Tri veterinara, dva kriminalista

Osim diplomiranih pravnika, tu je i dvoje upravnih pravnika te jedan upravni referent.

Među gradonačelnicima su također i tri veterinara, po dva kriminalista, informatičara, poslovna menadžera i teologa,  a ostale u skupini čine još i  sociolog/kroatolog, komunikacijsko-informacijski stručnjak, suradnik u primijenjenoj znanosti, stomatolog, fizioterapeut,  ugostitelj, tekstilni radnik, zapovjednik broda i kuhar.

Neki od gradonačelnika bave se i znanstvenim radom, a najobrazovanije odnosno one s titulom doktora znanosti imaju gradovi Makarska,  Požega, Pula, Rovinj, Samobor, Split i Varaždin, a uskoro će ga dobiti i Knin.

Idi na 24sata

Komentari 7

  • Hrvazistanac 14.09.2021.

    Niš koristi kako god okreneš....

  • urnebes 14.09.2021.

    dobro to su sve znanja koja imaju svoju vrijednost, al nije to ono pravo, poželjna su poznastva, rođe, kumovi, komšije, školski drugovi, to se traži i to je garant za napredak.

  • Monoma 14.09.2021.

    Gradonačelnici,zamjenici gradonačelnika,načelnici svi oni lijepo žive isplačuju si velike plače neznamo gdje se troše novci ništa nije transparetno ni objavljeno.Evo kod nas jedan mali parkić koštao nas je pola milijuna za šta dvi lopate pijeska,tri lopate zemlje i ljuljačka to je pranje novca i onda odmah članak u novinama kako se hvali da je on nešto učinio za opčinu.Sramota.

Komentiraj...
Vidi sve komentare