To je to što me zanima!

Koliko će se naplaćivati odvoz otpada? Nitko još nema pojma

Na sjednici nema gradonačelnika Bandića koji je do petka na službenom putu. Na sjednici će biti riječi i o prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna
Vidi originalni članak

Gradonačelnik Milan Bandić je otišao na put u Rim i Kazahstan i neće biti na sjednici Skupštine u četvrtak na kojoj se odlučuje o načinu prikupljanja otpada, parkiranju u cijelom gradu, poslovanju Zagrebačkog holdinga, potrošnji grada. Umjesto toga, gradonačelnik je u srijedu s predstavnicima Turističke zajednice na štandu u Rimu predstavio je Zagreb kao grad s bogatom ljetnom ponudom. Iako su najavili obrazloženje službenog puta u Kazahstan, novinari to nisu dobili. Bandić je službenim putem izbjegao i prosvjede građana Resnika ispred Skupštine, ali i nezadovoljne radnike vrtića i u kulturi koji su ga čekali ispred Skupštine.

- Opet je gradonačelnik manipulirao jer je rekao da će biti na svakoj sjednici - rekao je Mario Župan (HDZ).

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da Bandić rijetko ide na službena putevanja i da ide u posjet Kazahstanu. 

Nova odluka o prikupljanju otpada teško provediva i nedorečena

Teško provediva i nedorečena. Tako je oporba opisala novu odluku o prikupljanju otpada u Zagrebu koja bi trebala osigurati više recikliranja i naplatu po volumenu. Iako je odluka usvojena na Skupštini, nedostaje najvažnija stvar: cijena po kojoj će se otpad odvoziti.

- To ćemo što hitnije donijeti. Naši prvi proračuni pokazuju da ne bi trebalo biti povećanje cijena za korisnike – rekao je pročelnik ureda za energetiku Marijan Maras.

Za razliku od prije šest mjeseci, zagrebačka Uprava je skoro u potpunosti odustala od ideje da će građani kupovati posebne vrećice za otpad. Po danas usvojenoj, svatko će imati kantu od 80, 120 ili 240 litara, a zgrade jednu ili više od 1100 litara. Novost je da će zgrada ugovarati odvoz po volumenu. Kako to podijeliti po broju stanovnika u zgradi ostavljeno je dogovoru sustanara preko predstavnika stanara. Kada se napuni zakupljeni volumen, građani bi trebali kupiti posebne vrećice od Čistoće. Tu se pojavljuje problem podjele i dogovora između stanara. Također, kako spriječiti da netko ostavi u nakupljenoj vrećici otpad. Svi kontejneri bi trebali biti i zaključani samo za stanare.
Osim toga, nema dovoljno kontejnera za papir, staklo, metal, tekstil, biootpad.

- Sve ćemo to rješavati u roku tri mjeseca. Ideja je da na svakih tri-četiri tisuće stanovnika imamo zeleni otok s kantama za razdvajanje. Gradimo i nova reciklažna dvorišta – kaže Maras.

Novi način prikupljanja otpada stupa na snagu za tri mjeseca. Do tad će se naplaćivati i dalje po kvadraturi stana. Zastupnici su svjesni da će biti teško provediva i tada. Davor Bernardić iz SDP-a je rekao da gradonačelnik Bandić provodi kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", a da nije ništa odrađeno.

Bernardić: Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa

- Pitao sam sve nadležne i nitko mi nije znao reći koje je to pravo mjesto. Nemamo centar za gospodarenje otpadom, ne znamo gdje će se na kraju i razdvojeni otpad odlagati i sve će opet završiti na Jakuševcu. Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa -rekao je Bernardić.

HDZ, HNS, ali i HSLS koji je u koaliciji s Bandićem su također istakli da nema plana gospodarenja otpadom, ne zna se kada i gdje će biti spalionica, hoće li se graditi centar za gospodarenje otpadom i kako će on izgledati.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • ŽoržMudrijaš 03.07.2014.

    Poštovani, Vaš komentar prekršio je pravilo broj 8 naših pravila komentiranja. Za ovaj prekršaj sankcija je lakša opomena. Trenutno imate 1 laku opomenu i 0 težih opomena u posljednjih tjedan dana. Ako sakupite tri, vaš korisnički račun bit će privremeno blokiran.

  • Hećim 03.07.2014.

    Očito je sa Zagrebom završio, sada se igra u puno veće uloge......

  • marijaterezija2 03.07.2014.

    Eto i to se dogodilo

Komentiraj...
Vidi sve komentare