Obavijesti

News

Komentari 13

Koliko će se naplaćivati odvoz otpada? Nitko još nema pojma

Koliko će se naplaćivati odvoz otpada?  Nitko još nema pojma
7

Na sjednici nema gradonačelnika Bandića koji je do petka na službenom putu. Na sjednici će biti riječi i o prijedlogu godišnjeg izvještaja o izvršenju proračuna

VIDEO

Gradonačelnik Milan Bandić je otišao na put u Rim i Kazahstan i neće biti na sjednici Skupštine u četvrtak na kojoj se odlučuje o načinu prikupljanja otpada, parkiranju u cijelom gradu, poslovanju Zagrebačkog holdinga, potrošnji grada. Umjesto toga, gradonačelnik je u srijedu s predstavnicima Turističke zajednice na štandu u Rimu predstavio je Zagreb kao grad s bogatom ljetnom ponudom. Iako su najavili obrazloženje službenog puta u Kazahstan, novinari to nisu dobili. Bandić je službenim putem izbjegao i prosvjede građana Resnika ispred Skupštine, ali i nezadovoljne radnike vrtića i u kulturi koji su ga čekali ispred Skupštine.

- Opet je gradonačelnik manipulirao jer je rekao da će biti na svakoj sjednici - rekao je Mario Župan (HDZ).

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek rekla je da Bandić rijetko ide na službena putevanja i da ide u posjet Kazahstanu. 

Nova odluka o prikupljanju otpada teško provediva i nedorečena

Teško provediva i nedorečena. Tako je oporba opisala novu odluku o prikupljanju otpada u Zagrebu koja bi trebala osigurati više recikliranja i naplatu po volumenu. Iako je odluka usvojena na Skupštini, nedostaje najvažnija stvar: cijena po kojoj će se otpad odvoziti.

- To ćemo što hitnije donijeti. Naši prvi proračuni pokazuju da ne bi trebalo biti povećanje cijena za korisnike – rekao je pročelnik ureda za energetiku Marijan Maras.

Za razliku od prije šest mjeseci, zagrebačka Uprava je skoro u potpunosti odustala od ideje da će građani kupovati posebne vrećice za otpad. Po danas usvojenoj, svatko će imati kantu od 80, 120 ili 240 litara, a zgrade jednu ili više od 1100 litara. Novost je da će zgrada ugovarati odvoz po volumenu. Kako to podijeliti po broju stanovnika u zgradi ostavljeno je dogovoru sustanara preko predstavnika stanara. Kada se napuni zakupljeni volumen, građani bi trebali kupiti posebne vrećice od Čistoće. Tu se pojavljuje problem podjele i dogovora između stanara. Također, kako spriječiti da netko ostavi u nakupljenoj vrećici otpad. Svi kontejneri bi trebali biti i zaključani samo za stanare.
Osim toga, nema dovoljno kontejnera za papir, staklo, metal, tekstil, biootpad.

- Sve ćemo to rješavati u roku tri mjeseca. Ideja je da na svakih tri-četiri tisuće stanovnika imamo zeleni otok s kantama za razdvajanje. Gradimo i nova reciklažna dvorišta – kaže Maras.

Novi način prikupljanja otpada stupa na snagu za tri mjeseca. Do tad će se naplaćivati i dalje po kvadraturi stana. Zastupnici su svjesni da će biti teško provediva i tada. Davor Bernardić iz SDP-a je rekao da gradonačelnik Bandić provodi kampanju "Stavi pravu stvar na pravo mjesto", a da nije ništa odrađeno.

Bernardić: Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa

- Pitao sam sve nadležne i nitko mi nije znao reći koje je to pravo mjesto. Nemamo centar za gospodarenje otpadom, ne znamo gdje će se na kraju i razdvojeni otpad odlagati i sve će opet završiti na Jakuševcu. Nije nam voda do grla, nego smeće do stropa -rekao je Bernardić.

HDZ, HNS, ali i HSLS koji je u koaliciji s Bandićem su također istakli da nema plana gospodarenja otpadom, ne zna se kada i gdje će biti spalionica, hoće li se graditi centar za gospodarenje otpadom i kako će on izgledati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 13
VIDEO

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!
RADARSKE SLIKE

Pogledajte veliko nevrijeme koje ide prema Hrvatskoj!

DHMZ je ranije objavio upozorenje i žuti alarm za grmljavinsko nevrijeme za sve regije u Hrvatskoj osim za dvije. Sad su to promijenili i samo gospićka regija označena je zelenom

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...
PROGNOZA

Grmljavinsko nevrijeme udarit će Hrvatsku! Sigurne samo dvije regije. Nestabilno i sutra...

Za četvrtak i petak prognoziraju dosta nestabilno vrijeme, pogotovo četvrtak kad je za skoro cijelu Hrvatsku upaljen žuti alarm zbog grmljavinskog nevremena
Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...
TUŽNA OBLJETNICA

Užasi masakra u Borovu Selu: Četnici su ubili 12 hrvatskih policajca. Koristili su i sjekire...

Tukli su me, odvodili na neko stajsko đubre da me zakolju, stavljali mi nož pod vrat pa opet tukli. Gubio sam svijest više puta a onda se probudio ostavljen u nekom dvorištu, ispričao je svojedobno Ivan Komšić...