To je to što me zanima!

Grci na samom rubu bankrota: Svi povlače novac iz banaka...

U spas Grčke očito ne vjeruje čak niti njen ministar financija Yanis Varoufakis koji je za pregovore s međunarodnim kreditorima rekao da su "na rubu incidenta"
Vidi originalni članak

Pregovori Grčke i predstavnika eurozone upali su u slijepu ulicu, a u njihov uspjeh sve se manje vjeruje. U strahu od bankrota države, građani su počeli masovno povlačiti novac iz banaka, a Europska središnja banka poručila je kako nije sigurna hoće li grčke banke u ponedjeljak uopće moći otvoriti svoja vrata. 

Navodno je iz grčkih banaka samo od ponedjeljka do srijede povučeno oko 2 milijarde eura.

U spas Grčke očito ne vjeruje ni njen ministar financija Yanis Varoufakis koji je za pregovore s međunarodnim kreditorima rekao da su "na rubu incidenta".

- Mi smo došli s prijedlozima, ali o tome se nije razgovaralo. Naša strana je poslala snažan signal partnerima i institucijama. Predstavili smo prijedlog koji bi, ako bi bio prihvaćen, mogao riješiti grčku krizu u kratkom roku - rekao je Varoufakis ponovivši da su Grčkoj potrebne reforme, a ne novi rezovi.   

Dužnosnici eurozone traže od Grčke provođenje korjenitih reformi u zamjenu za novu ratu međunarodne pomoći. Vlada u Ateni ne želi pak provoditi bolne rezove.

Grčka do 30. lipnja mora MMF-u isplatiti dospjeli kredit od 1,5 milijardi dolara, ali oni taj novac nemaju zbog čega su im nužne 7,2 milijarde eura pomoći kako bi pokrili dug te spriječili bankrot i izlazak iz eurozone.

Iako je i Donald Tusk, predsjednik Europskog vijeća, izjavio da je istupanje Grčke iz eurozone, a možda i Europske unije izvjesnije nego ikad prije, grčki premijer Alexis Tsipras poručuje da bi takav scenarij bio početak kraja eurozone.

- To bi bio nepovratni proces, bio bi početak kraja eurozone. Bilo bi to jako negativno za sve narode Europe - kaže Tsipras. 

Izvanredni sastanak na vrhu predsjednika država i vlada devetnaest zemalja eurozone održat će se u ponedjeljak navečer u Bruxellesu. O sudbini Grčke u EU nakon toga trebalo bi se znati više.

Idi na 24sata

Komentari 193

  • Duro 20.06.2015.

    Nevjerojatno koliko dvostrukih mjerila u naseg naroda i politicara. Kad je Grcka u pitanju onda komentiraju: ne moze se zivjet iznad svojih mogucnosti, sto je posudeno treba vratiti i sl a kad je svicarski franak u pitanju onda se cak i licemjerna vlada da bi pokupila koji glas zalaze za suprotno jer dobro zna da samo teret prebacuje na vovu vlast.

  • colonelo 20.06.2015.

    ... tako to biva kad narod izabere koje kakve hohštaplere i komunjare ... strava ...

  • 19.06.2015.

    Ovi su ko rupa bez dna majke ti drage

Komentiraj...
Vidi sve komentare